[細底係原罪]M43呢邊報到 (4)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike

佢好似逼人買呢張

等陣連原廠卡都食唔到就好笑
唯有UHS2

https://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.4.49fe4c02OGAXHi&id=555825992165&ns=1&abbucket=6#detail

What about this ?

https://item.taobao.com/item.htm?spm=2013.1.20141002.4.3d768c65ZffyPc&scm=1007.10009.70205.100200300000001&id=556482843182&pvid=ddef8884-5d25-4840-bb5b-b78f21bc0603

64GB淨錄到20分鐘,可以點

買dual 128 gb

點睇呢張,$1500

原來寫入都係得80MB/s

佢好似逼人買呢張

等陣連原廠卡都食唔到就好笑
唯有UHS2

https://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.4.49fe4c02OGAXHi&id=555825992165&ns=1&abbucket=6#detail

What about this ?

https://item.taobao.com/item.htm?spm=2013.1.20141002.4.3d768c65ZffyPc&scm=1007.10009.70205.100200300000001&id=556482843182&pvid=ddef8884-5d25-4840-bb5b-b78f21bc0603

64GB淨錄到20分鐘,可以點

買dual 128 gb

點睇呢張,$1500

原來寫入都係得80MB/s

i heard on internet can record, but long write in time, better use the golden one wo

睇落似IO吞吐量問題
定係firmware有bug
我用緊epm2加17mm f1.8 同12mm f2
最近都多機會出外,想升級一下

諗緊放左12mm 入部gx85,加12-40mm
但又伯好似好重好大部咁

巴打們有冇其他推介

支12 好過支17
睇你影開咩

17留低係因為想比較低光時有多個選擇

其實我最近去左水族館,,拿着17 zoom唔到埋去都好無奈,水族館又暗,d魚又郁,對器材好似要求都幾高

我諗諗下係咪其實應放12留17
再入gx85+35-100 f2.8
咁樣就遠近都應付到
但改用變焦恒定鏡好似好大技,所以都好遲疑

gx85細細部日日翻工袋埋出街
頭先睇完肥花其中一段有關a7ii嘅評價,發覺買em5ii係正確決定
我用緊epm2加17mm f1.8 同12mm f2

但又伯好似好重好大部咁

巴打們有冇其他推介

支12 好過支17
睇你影開咩

其實我最近去左水族館,,拿着17 zoom唔到埋去都好無奈,水族館又暗,d魚又郁,對器材好似要求都幾高

咁樣就遠近都應付到

咩鏡可以袋出街?20mm?
頭先睇完肥花其中一段有關a7ii嘅評價,發覺買em5ii係正確決定

有冇話邊段CAP黎睇下
[quote]我用緊epm2加17mm f1.8 同12mm f2

但又伯好似好重好大部咁

巴打們有冇其他推介

支12 好過支17
睇你影開咩

咁樣就遠近都應付到

咩鏡可以袋出街?20mm?[/quote

袋背囊啊我意思係
不過真心用咗成年覺得呢個價位呢個size成件事冇得輸得
想換相機, 求意見

現有設備
1. olympus epl-1
2. panasonic f1.7 20mm

使用感想: 我唔識影相, 極之喜愛呢支餅鏡
使用問題: 配合呢支餅鏡時, 自動對焦間唔中失靈 (70-80%機會), 用其他鏡頭(kit鏡)唔會出現相同問題, 上網查過原來olympus 機配呢支餅鏡會係咁, 唔知真定假, 算啦一路都手動玩算.

新相機要求
1. m43
2. 完美配合我呢支餅鏡 panasonic f1.7 20mm
3. 有得反 Mon
4. 岩岩學人去浪茄影銀河, 失敗, 希望影到銀河 (唔知關唔關部相機事)

求介紹鏡頭, 窮人 budget 有限
1. 旅行鏡頭應該用咩?

有冇update過機鏡firmware

有冇話邊段CAP黎睇下

見係你咋

優點:
FF機
缺點:
對焦差, 暗位對焦慢, 對焦正常時候又對唔準, 仲係用原廠鏡!
用電量極快, 去一次旅行帶四舊電都未必夠, 我之前用canon nikon大機基本上兩粒點都絕對冇問題!
畫質 味精重, 勁油畫
話就話機身輕啲, 如你 攞個 nikon d750其實重量感覺差唔多!
功能勁多, 多數都係無謂!
有wi-fi連線, 嗰幾張相都斷線, 如廢柴!
意見:
潮流嘢始終係潮流嘢!
除非你冇用過其他牌子, 直接買佢就冇乜問題嘅!
但在我眼中佢連olympus Em5 mark2 都不如!
全片幅機係有好處嘅, 係細緻D,iso用得高啲, 但影相靚唔靚,呢兩樣嘢唔係主要因素!
如想玩手動對焦, 玩nikon df好過!
(有好多師兄話是一部好機,只是買咗返嚟後要自己調機色,執相, 其實部部機都得, 影500張相咪要執500張相, 咁得閒, 呢啲係sony預設顏色根本有問題, 咁大家又唔使咁驚, 影500張相唔駛執500張相嘅, 因為有200張已經對錯曬焦啦!)
如要買一部機返嚟煩, 不如買一部正常既 相機返嚟懶!!
Wifi 過幾張都斷,咁渣架咩?

無呀!
原來有方法解決架?
試下先!

其實我都唔知呢個係咪解決方法
不過firmware呢D update試下都無妨

有冇話邊段CAP黎睇下

見係你咋

優點:
FF機
缺點:
對焦差, 暗位對焦慢, 對焦正常時候又對唔準, 仲係用原廠鏡!
用電量極快, 去一次旅行帶四舊電都未必夠, 我之前用canon nikon大機基本上兩粒點都絕對冇問題!
畫質 味精重, 勁油畫
話就話機身輕啲, 如你 攞個 nikon d750其實重量感覺差唔多!
功能勁多, 多數都係無謂!
有wi-fi連線, 嗰幾張相都斷線, 如廢柴!
意見:
潮流嘢始終係潮流嘢!
除非你冇用過其他牌子, 直接買佢就冇乜問題嘅!
但在我眼中佢連olympus Em5 mark2 都不如!
全片幅機係有好處嘅, 係細緻D,iso用得高啲, 但影相靚唔靚,呢兩樣嘢唔係主要因素!
如想玩手動對焦, 玩nikon df好過!
(有好多師兄話是一部好機,只是買咗返嚟後要自己調機色,執相, 其實部部機都得, 影500張相咪要執500張相, 咁得閒, 呢啲係sony預設顏色根本有問題, 咁大家又唔使咁驚, 影500張相唔駛執500張相嘅, 因為有200張已經對錯曬焦啦!)
如要買一部機返嚟煩, 不如買一部正常既 相機返嚟懶!!

咁的確,
色係太平實,要出黎吸LIKE十有九要調
油畫係大法特色,由手機部門到相機部門都係咁,抹除力度偏大(高ISO果陣
對焦就,個人覺得呢個睇場合同點打
電池,單反本來就有優勢,用OVF既話,mon cmos實際使用時間有幾多?無反基本肯定EVF/MON+CMOS長著,單單係呢樣就立下高見啦,不過人地大法仲有最屈既插尿袋邊充邊拍

利申:見朋友用A7R2除左抱怨cmos前玻璃冇防黏灰塗層搞到唔敢換鏡之外都用得幾開心
利申2:朋友佢富士M43大法三修
利申3:自己前大法DC用家,所以對M43電池續航力冇咩特別感覺
想換相機, 求意見

現有設備
1. olympus epl-1
2. panasonic f1.7 20mm

使用感想: 我唔識影相, 極之喜愛呢支餅鏡
使用問題: 配合呢支餅鏡時, 自動對焦間唔中失靈 (70-80%機會), 用其他鏡頭(kit鏡)唔會出現相同問題, 上網查過原來olympus 機配呢支餅鏡會係咁, 唔知真定假, 算啦一路都手動玩算.

新相機要求
1. m43
2. 完美配合我呢支餅鏡 panasonic f1.7 20mm
3. 有得反 Mon
4. 岩岩學人去浪茄影銀河, 失敗, 希望影到銀河 (唔知關唔關部相機事)

求介紹鏡頭, 窮人 budget 有限
1. 旅行鏡頭應該用咩?

Panasonic 鏡,用返Lumix 啦! 買 GH5 或G85

師兄有無留意我係窮人?

咁冇計,要反moon又平不如考慮二手em5ii ,$3500-$3800可入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞