[細底係原罪]M43呢邊報到 (4)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
請教下各位OMD 用家 (我用E-M5 MARK II)

話說今晚個月亮好靚,諗住用部機試下影唔影到啲月球表面。

扭去 M MODE 再手動對焦,點知用放大功能諗住對準啲。

神奇既事就發生啦,當我放大既時候,只見到一個爆光既月亮,裡面啲坑洞無晒。到縮返細佢呢,又出返啲坑洞。

最後搞咗一輪,發現要喺放大既時候按個INFO制先會見到真實效果,仲可以根據真實效果再去喺放大嗰度改動光圈快門。

到底係乜SETTING嚟,睇咗好耐MANUAL 都揾唔到。

求教。

神奇既事就發生啦,當我放大既時候,只見到一個爆光既月亮,裡面啲坑洞無晒。到縮返細佢呢,又出返啲坑洞。

最後搞咗一輪,發現要喺放大既時候按個INFO制先會見到真實效果,仲可以根據真實效果再去喺放大嗰度改動光圈快門。

求教。

要轉重點測光 同減ev

坐緊飛機影 E-M1 15奶 iso6400 f1.7 S=3S

求教。

要轉重點測光 同減ev

但重點測光好似唔啱m mode用

不過本身都係set咗連動單點測光

求教。

要轉重點測光 同減ev

如果測光冇化開時,AEL咗佢再影得唔得
求救
budget有限 本身我自己有25mm f1.8既鏡
大家覺得我應該買m10ii 加枝45mm 1.8鏡好
定係買m5 mark2好????
求救
budget有限 本身我自己有25mm f1.8既鏡
大家覺得我應該買m10ii 加枝45mm 1.8鏡好
定係買m5 mark2好????

要求啲咩先

例如 三防

求教。

要轉重點測光 同減ev

E-M5 II 有連動測光
EKIM巴打有無用過12-35同12-40? 諗梗入邊支好,比較追求個自動對焦用黎拍片,會落腳架
大家平時間邊度買鏡?
我有百老匯coupon,喺百老匯買是咪貴好多?
大家平時間邊度買鏡?
我有百老匯coupon,喺百老匯買是咪貴好多?

係會有啲貴,不過如果你有折既話條數比較難講,建議你上price.com比較下個價
EKIM巴打有無用過12-35同12-40? 諗梗入邊支好,比較追求個自動對焦用黎拍片,會落腳架

兩支都冇用過 wo,貴鏡我買唔起
不過我用過 Olympian 40 -150,個對焦環可以向下拉變手動對焦,準好多,同有呎數Mark 係上面。12-40 應該都有。

支12-40平過支12-35成千蚊,所以心大心細左好耐

兩支都冇用過 wo,貴鏡我買唔起
不過我用過 Olympian 40 -150,個對焦環可以向下拉變手動對焦,準好多,同有呎數Mark 係上面。12-40 應該都有。

支12-40平過支12-35成千蚊,所以心大心細左好耐

你用咩機呀? 如果有 Dual IS 2 就買 Panasonic 12-35 mk ll 啦

同你一樣GH5,就係12-35貴成千蚊所以先諗梗轉唔轉用12-40
Olympus OM-D E-M5 Mark II + Olympus M.ZUIKO ED 12-40mm F2.8 PRO
for 旅行

good?

唔玩遠程狙擊同超級廣角就很不錯
一般風景同留人頭紀念夠用

E-M5 II 有連動測光

依家有
BTW就算冇連動測光,
得中央點測光都照樣係咁影,雖然對焦測光會再瑣碎D
Olympus OM-D E-M5 Mark II + Olympus M.ZUIKO ED 12-40mm F2.8 PRO
for 旅行

good?

good,之前去大阪,基本上全程用12-40mm pro,仲要有一日落雨,不過照影。如果em10就要收機。
有冇人試過對焦唔準?
我用m.zukio 12-40mm pro,對焦還轉到0.2米,但實際去到1米咁上下嘅距離。

自動對焦又冇問題。會係乜原因呢?

有冇人正常對到焦?
for 旅行

good?

唔玩遠程狙擊同超級廣角就很不錯
一般風景同留人頭紀念夠用

宜家用緊epl1 + Panasonic 20mm f1.7

轉新機支餅鏡用得返?

照用得,唔好丟,除非想買其他新鏡
for 旅行

good?

good,之前去大阪,基本上全程用12-40mm pro,仲要有一日落雨,不過照影。如果em10就要收機。

我照開機 淋埋雨
Em10
for 旅行

good?

我照開機 淋埋雨
Em10

EM 10 照淋x2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞