[細底係原罪]M43呢邊報到 (4)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
想買pen f
係咪唔值
屋企有部epl1

我都有部em5 mk1

EPL1換PENF會有一種F5既感覺,
都過左咁多年,換咩新機都值啦(平行換代換番EPL系列就唔計)

以前學生無乜錢 部epl1都影過好多moment
好耐無睇過機 其實我係睇中個樣
依部機值唔值 支kit鏡都啱心水
係廢事買錯機姐
想買pen f
係咪唔值
屋企有部epl1

我都有部em5 mk1

都過左咁多年,換咩新機都值啦(平行換代換番EPL系列就唔計)

係廢事買錯機姐

其實升得過,唔用重鏡更加啱你
想買pen f
係咪唔值
屋企有部epl1

我都有部em5 mk1

係廢事買錯機姐

其實升得過,唔用重鏡更加啱你

換咗機3個月,感覺良好
部機靚到會成日拎出街

EM1+1232

push post

E-M10 II / 45-175
見到pen-f 行set 7980
好吸引
琴日買左Olympus OMD E-M5 Mark ii 跟 14-150mm F4.0-5.6 II
返到屋企試左陣就後悔, 要行到好遠zoom先有景深
想買多支易d近影到人像有景深既
主要用黎旅行/ 行山 影景/人/夜景
買45mm F1.8 定係 75mm F1.8 定係12-40mm F2.8好
琴日買左Olympus OMD E-M5 Mark ii 跟 14-150mm F4.0-5.6 II
買45mm F1.8 定係 75mm F1.8 定係12-40mm F2.8好

14-150mm F4.0-5.6 II 應該唔夠影夜景? 但係12-40mm F2.8係咪唔夠影人像?

14-150mm F4.0-5.6 II 應該唔夠影夜景? 但係12-40mm F2.8係咪唔夠影人像?

人像不如買定焦 25/1.4 ,42.5/1.4, 45/1.4,42.5/1.2

神之光唔易玩,中遠距鏡頭,對焦距離都偏遠
剩番1240pro同45 1.8兩支
用緊E-M5 MK2
有12-40 F2.8, 7-14 F2.8兩支鏡
黎緊想換支腳架
依家用緊果支影夜景唔清....
想換支輕便D廢事唔想拎出街
有冇推介
用緊E-M5 MK2
黎緊想換支腳架
有冇推介

饅頭咪有支碳腳,夠輕,不過係正價唔多抵買
用緊E-M5 MK2
黎緊想換支腳架
有冇推介

budget?
用緊E-M5 MK2
黎緊想換支腳架
有冇推介

Befree 碳腳有睇緊
但上網睇好似D人話輕便但唔算太穩,
驚之後又要再換
用緊E-M5 MK2
黎緊想換支腳架
有冇推介

budget?

暫時希望4千內
想要碳腳
其實用緊呢D機仔有冇需要買Gitzo呢
睇落好正, 但真係堅貴
NOKTON 25mm 0.95 二手$3000 8成新 抵唔抵玩
用緊E-M5 MK2
黎緊想換支腳架
有冇推介

驚之後又要再換

你影乜嘢多呀?一般普通用其實冇問題,不過我自己唔鍾意個plate,太大唔適合em5ii, 不過我用左手grip好好多
用緊E-M5 MK2
黎緊想換支腳架
有冇推介

驚之後又要再換

Gizto碳腳都有番咁上下重量,因為單睇負載量就認真好多,穩但係腳重量你要接受到
befree碳腳主要係超輕,搭部相機上去頭重腳輕穩定性係爭啲

直出 傷眼請見諒
NOKTON 25mm 0.95 二手$3000 8成新 抵唔抵玩

好似有一二代分

直出 傷眼請見諒

好似太遠
img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/09/08/221929_8573efd55246f47a8cceb3168d1dc973.jpg[/img]
直出 傷眼請見諒

好似太遠

EM10 + 7-14 2.8
係瀝源橋影過去 都有段距離
img][url]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/09/08/221929_8573efd55246f47a8cceb3168d1dc973.jpg[/img][/url]
直出 傷眼請見諒

好似太遠

有冇用live view , live comp?
img][url]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/09/08/221929_8573efd55246f47a8cceb3168d1dc973.jpg[/img][/url]
直出 傷眼請見諒

好似太遠

就係冇拎腳架
直出 傷眼請見諒

好似太遠

就係冇拎腳架

其實我知答案
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞