[細底係原罪]M43呢邊報到 (4)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
近排啲相越聞越埋

開始質疑自己堅持咗咁耐M43係咪正確,係咪應該上FF

但我又真係好怕啲鏡重同大舊

真係好難取捨

利申:Pro鏡用家

如果你有重度執相習慣,上ff係遲早嘅事

Why not both
近排啲相越聞越埋

真係好難取捨

有一支

常唔常用?你用O機定P機?150mm會唔會好震?

幾常用下,GH5,有機身防震,而支鏡有一定墜手感,所以又唔會好震,40同150都差唔多feel,不過係對比其他鏡拎得耐係會好攰下同會有啲抽筋。
不過質素同對焦速度真係一流

依支嘢個價好抵屌,咁撚大支水貨先賣六千幾,想買黎下年去影櫻花或紅葉,不過又驚太重會唔想攞出街 好撚矛盾

我買既係加埋MC14既set,行貨9100

mc14常用嗎?

買左咁耐用左1次咁大把
而家諗落好像有啲晒錢左

唔打雀蟲真係唔知用黎做咩

打人呀
近排啲相越聞越埋

真係好難取捨

兼修FF 會發覺M43啲鏡真係好抵玩
近排啲相越聞越埋

真係好難取捨

雙修ing
近排啲相越聞越埋

真係好難取捨

雙修ing

出勤率邊部高d
近排啲相越聞越埋

真係好難取捨

雙修ing

出勤率邊部高d

差唔多,睇心情
o記支25mm 1.8同p記支25mm 1.7大唔大分別
用緊em10ii 睇中支1.8銀色 ~1500

定係考慮埋sigma 30mm 1.4

有一支

常唔常用?你用O機定P機?150mm會唔會好震?

幾常用下,GH5,有機身防震,而支鏡有一定墜手感,所以又唔會好震,40同150都差唔多feel,不過係對比其他鏡拎得耐係會好攰下同會有啲抽筋。
不過質素同對焦速度真係一流

依支嘢個價好抵屌,咁撚大支水貨先賣六千幾,想買黎下年去影櫻花或紅葉,不過又驚太重會唔想攞出街 好撚矛盾

我買既係加埋MC14既set,行貨9100

mc14常用嗎?

買左咁耐用左1次咁大把
而家諗落好像有啲晒錢左

唔打雀蟲真係唔知用黎做咩

當年官方搞試鏡會一出即買45150pro+MC14,$12K,之前係用50200SWD,所以覺得好輕 ,之後再買埋35100F2,就覺得40150輕到無得再輕
近排啲相越聞越埋

真係好難取捨

講真大部份人個心理都會想上FF, 所以我覺得你想上咪上囉, 通常用過哂先知自己要咩
利伸當年RX100 -> M43 -> APSC -> FF 玩過哂一轉
然後發現其實係咪FF 都唔係咁緊要, 最緊係部機你自己會拿多D出去
(雖然依家仲係FF, 但唔排除會番M43, 因為真係好多鏡玩)
O記部Em10 mark iii抵唔抵出 定出mark ii抵玩d
O記部Em10 mark iii抵唔抵出 定出mark ii抵玩d

除左要拍4K需要,否則出ii 好過。
另外P記上年部GX85都唔錯,去左低通濾鏡,介面userfriendly ,有五軸防震電子快門同拍4K,但好少人講。

我會揀em10ii, sensor一樣但平咁多
睇怕em5 mk3都係下年頭出
有排等佢跌啱價
有排等佢跌啱價

當年em5ii 出左大約半年二手都跌到$6000樓下,如果接受接受到二手應該唔使等太耐
有排等佢跌啱價

當年em5ii 出左大約半年二手都跌到$6000樓下,如果接受接受到二手應該唔使等太耐

就係接受唔到

我會揀em10ii, sensor一樣但平咁多

都係既... mark iii又唔係多好多野
有冇邊間鋪賣平d?
有排等佢跌啱價

會有啲咩update?
新sensor同埋4k之外

有排等佢跌啱價

會有啲咩update?

因為我想換左個body,依家換又好似太早
我等得既

用緊em10
有排等佢跌啱價

會有啲咩update?

我等得既

用緊em10

mark I 定 mark II ?
有排等佢跌啱價

會有啲咩update?

我等得既

用緊em10

1 la
有排等佢跌啱價

會有啲咩update?

我等得既

用緊em10

1 la

依家得em1ii, penf, gh5, gx8係用新sensor, 最平係gx8 同penf, 不如

http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=15014&page=3

OM 細枝啲、有得鏡身Shift手動對焦、抗眩好啲。
P記夠平,全開邊位冇咁散。
顏色散景睇個人喜好,上Flickr 睇。
請移玉步

[細底係原罪] M43呢邊報到 (5)
https://lihkg.com/thread/457129/page/1?ref=ios
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞