[細底係原罪]M43呢邊報到 (4)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
O記最近出果幾支新定焦價錢真心覺得on9, 新機新鏡size同apsc差唔多, 之前嘅所謂優勢真係越黎越小, 大家點睇?

睇下你同咩比啦。Tele 鏡都好portable

35-100/2.8果d size ok既
依家越出越貴越大碌
負擔到價錢同重量,不如ff

其實用得m43一般都係貪佢細同平,但依家真係有d走火入魔,當然啦,tele鏡真係好portable, 不過對於好似我依種風景+旅遊用家,機+支普通旅行鏡大約1.3k樓下重都可以接受到,m43最近出嘅機同鏡真係同sony嘅ff機差唔太遠!
O記最近出果幾支新定焦價錢真心覺得on9, 新機新鏡size同apsc差唔多, 之前嘅所謂優勢真係越黎越小, 大家點睇?

F1.2喎
O記唔甘心比P記壓住既必然產物

要輕小可以用番1.8軍團

呢批鏡既size 顯然係用黎搭EM5 II 或以上級別機身

不過講到底都係批野既價格突破心理關口啫

F1.2喎
O記唔甘心比P記壓住既必然產物

要輕小可以用番1.8軍團

呢批鏡既size 顯然係用黎搭EM5 II 或以上級別機身

不過講到底都係批野既價格突破心理關口啫

都係嘅,如果個價係五千蚊又唔同睇法

點出都比人屌架啦
富賤用大光圈搶到m43市場證明鏡頭細已經唔係最大優勢
而加o記出埋大光圈同富賤頂一頂啫

點出都比人屌架啦
富賤用大光圈搶到m43市場證明鏡頭細已經唔係最大優勢
而加o記出埋大光圈同富賤頂一頂啫

好似好多廠都出返支0.95做鎮牌之寶,實際買既人唔多
愈黎愈重
愈黎愈重

堅持入門至中階機身+定焦仔
愈黎愈重

近排對43重型鏡頭有比較大興趣
愈黎愈重

如果唔係富士冇防震,我可能已經轉左會!
愈黎愈重

Pro lens
愈黎愈重

接受唔到啲色
愈黎愈重

接受唔到啲色

其實可以校無乜勁嘅
愈黎愈重

Pro lens

HG/SHG
愈黎愈重

Pro lens

我想佢舊底d鏡出新版好過
真係要睇下1.2同1.8光圈嘅鏡頭差幾遠

睇下你同咩比啦。Tele 鏡都好portable

35-100/2.8果d size ok既
依家越出越貴越大碌
負擔到價錢同重量,不如ff

其實用得m43一般都係貪佢細同平,但依家真係有d走火入魔,當然啦,tele鏡真係好portable, 不過對於好似我依種風景+旅遊用家,機+支普通旅行鏡大約1.3k樓下重都可以接受到,m43最近出嘅機同鏡真係同sony嘅ff機差唔太遠!

我買好多panasonic 又平又細的鏡,但都差唔多出整曬,咁佢地出返D high quality 鏡都有佢market。

想要支長焦macro,60唔夠打蝶
愈黎愈重

Pro lens

咁不如用住舊底鏡+MMF轉接用
雖然副作用不少
愈黎愈重

Pro lens

雖然副作用不少

太煩,不了
新手買機一問
我大約有7000budget
上price見到m10 mii 淨機大約3千頭
同埋我對佢本身果支kit鏡冇咩興趣
咁我好唔好買淨機身加多兩支鏡夾埋大約7k(主要想影街景同人像)
定係要m5 mii kit set 好?
新手買機一問
咁我好唔好買淨機身加多兩支鏡夾埋大約7k(主要想影街景同人像)

em10mk2 body + o記1240 or 1260奶

利申:覺得o記啲鏡有啲大支,所以傾向Pan鏡
愈黎愈重

Pro lens

雖然副作用不少

太煩,不了

用慣左就覺得唔錯,雖然用EM10 II BODY 駁大43對焦真心慢
新手買機一問

em10mk2 body + o記1240 or 1260奶

利申:覺得o記啲鏡有啲大支,所以傾向Pan鏡

em10ii配1240呢個組合我有朋友用 用嘅時候加埋個grip就掂
新手買機一問

em5ii 有三防 + 反moon + size 大小小, 如果你對依三樣嘢冇興趣可以唔使諗em5ii
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞