[細底係原罪]M43呢邊報到 (4)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
有啲光圈問題想問,我見O同P既遠焦2.8唔算貴(對比FF鏡)
但我朋友就話細底2.8算吧啦,想問下m43 2.8 有無話= FF 光圈幾多咁計,FF遠焦好重,去旅行影花好唔方便

M43 F2.8 景深等於FF F5.6
但優勢keep到有F2.8 入光量
嗰日去買機 有另一個富士人見我問pen-f
第一句就話細腥灑 影唔到相

Apsc 大好多咩?

除非佢用中幅

連FF都唔係。。。apsc笑m43...

腥灑細都好笑
Apsc先最無謂,機鏡又唔係細畫汁又唔見得好過m43幾多

咪就係 我咪答而家m43 機能都唔輸蝕
除非你要聞相

聞相至少FF, apsc聞咩?

菲林年代apsc係失敗作
Dslr 當初都係成本同技術問題先出,本來就係過渡性產品,出到今時今日真係有d意外
反而43衰極都帶起無反市場

Apsc 大好多咩?

除非佢用中幅

連FF都唔係。。。apsc笑m43...

腥灑細都好笑
Apsc先最無謂,機鏡又唔係細畫汁又唔見得好過m43幾多

咪就係 我咪答而家m43 機能都唔輸蝕
除非你要聞相

聞相至少FF, apsc聞咩?

菲林年代apsc係失敗作
Dslr 當初都係成本同技術問題先出APSC,本來就係過渡性產品,出到今時今日真係有d意外
反而43衰極都帶起無反市場
想問下大家依家用緊咩相機袋有無邊個好用

backpack?

同問 最好放到一機幾鏡 加腳架
peak design everyday backpack 好唔好?

你地要講埋用途先得架,例如去旅行,行山,平時用定多用途,同埋budget幾多

旅行用,我睇過pd 款backpack 幾岩我心水,不過聽講質地有d 硬身,揹得耐會唔舒服,budget 2000內,間格功能類似pd 果款就ok, 一定要裝到腳架

pd個袋好重,你有冇見過實物?而且除左裝相機,放其他嘢嘛嘛地,我會建議你去外國相機購物網睇下款先!

我有睇過d開箱文,佢淨重已經1.3kg以上
不過其他同類型應該要去外國網先比較多,暫時我只睇過大路既牌子

search wandrd
剛賣咗支7-14mm f4
準備入返支7-14 f2.8

可唔可以講下點解揀呢支鏡?我都諗緊買定焦 定係變焦廣角好
Pen-F 真係好正
日日帶出街用
Pen-F 真係好正
日日帶出街用

本身有12-40
仲值唔值得入12mm f2??
Pen-F 真係好正
日日帶出街用

係咪都有3防同五左軸防震?
Pen-F 真係好正
日日帶出街用

係咪都有3防同五左軸防震?

有五軸防震冇3防
Pen-F 真係好正
日日帶出街用

本身有12-40

個人覺得唔值, 因為支鏡唔係平, 而且你用12mm通常都唔需要大光圈

我本身有支14-150 天涯;
首先cover 晒所有焦段再諗定焦

我本身有支14-150 天涯;
首先cover 晒所有焦段再諗定焦

Pen-F 真係好正
日日帶出街用

本身有12-40

個人覺得唔值, 因為支鏡唔係平, 而且你用12mm通常都唔需要大光圈

7.5mm f2 點睇?
Pen-F 真係好正
日日帶出街用

本身有12-40

7.5mm f2 點睇?

如果真係好鍾意影風影可入, 不過我唔知flare勁唔勁, 你可能要上網check下!

Pen-F 真係好正
日日帶出街用

直出D相黎欣賞下
好想出呢部

backpack?

peak design everyday backpack 好唔好?

你地要講埋用途先得架,例如去旅行,行山,平時用定多用途,同埋budget幾多

旅行用,我睇過pd 款backpack 幾岩我心水,不過聽講質地有d 硬身,揹得耐會唔舒服,budget 2000內,間格功能類似pd 果款就ok, 一定要裝到腳架

pd個袋好重,你有冇見過實物?而且除左裝相機,放其他嘢嘛嘛地,我會建議你去外國相機購物網睇下款先!

不過其他同類型應該要去外國網先比較多,暫時我只睇過大路既牌子

睇左 prvke 21 好正

啱唔啱睇?等thanksgiving 可能有折
Pen-F 真係好正
日日帶出街用

直出D相黎欣賞下
好想出呢部

好型, 淨機而家幾錢?

通常幾折左右?我見宜家有15%off, 我11月尾要用

唔sure架, 10月尾已經係thanksgiving, 你可以等下!
Pen-F 真係好正
日日帶出街用

直出D相黎欣賞下
好想出呢部

好型, 淨機而家幾錢?

依部抵屌

http://www.dcfever.com/trading/view.php?itemID=5726975

唔sure架, 10月尾已經係thanksgiving, 你可以等下!

等唔切 驚佢運唔切旅行冇袋用

拎部呀爺級嘅機嚟曬下太陽先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞