[細底係原罪]M43呢邊報到 (4)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
有啲光圈問題想問,我見O同P既遠焦2.8唔算貴(對比FF鏡)
但我朋友就話細底2.8算吧啦,想問下m43 2.8 有無話= FF 光圈幾多咁計,FF遠焦好重,去旅行影花好唔方便
嗰日去買機 有另一個富士人見我問pen-f
第一句就話細腥灑 影唔到相

Apsc 大好多咩?

除非佢用中幅

勁多人咁講。。。

Apsc 大好多咩?

除非佢用中幅

連FF都唔係。。。apsc笑m43...

Apsc 大好多咩?

除非佢用中幅

腥灑細都好笑
Apsc先最無謂,機鏡又唔係細畫汁又唔見得好過m43幾多

Apsc 大好多咩?

除非佢用中幅

腥灑細都好笑

咪就係 我咪答而家m43 機能都唔輸蝕
除非你要聞相

Apsc 大好多咩?

除非佢用中幅

腥灑細都好笑

咪就係 我咪答而家m43 機能都唔輸蝕
除非你要聞相

聞相至少FF, apsc聞咩?
想問下大家依家用緊咩相機袋有無邊個好用

Billingham 個hadley

peak design everyday sling
琴日買左Olympus OMD E-M5 Mark ii 跟 14-150mm F4.0-5.6 II
返到屋企試左陣就後悔, 要行到好遠zoom先有景深
想買多支易d近影到人像有景深既
主要用黎旅行/ 行山 影景/人/夜景
買45mm F1.8 定係 75mm F1.8 定係12-40mm F2.8好

12-40 f2.8 天涯影景無得輸

但如果你追求淺景深人像,2.8會好多限制,例如主體距離

建議你買1.8或買「罪大」算

2樣都想要係咪要買2支?

我都係一支12-40加一支17/1.8,室內同夜晚會用17/1.8

仲未諗到買17 1.8 定 15 1.7

有錢可以買15

Pan 15mm 1.7 個光圈環 O機身用唔用到?
琴日買左Olympus OMD E-M5 Mark ii 跟 14-150mm F4.0-5.6 II
返到屋企試左陣就後悔, 要行到好遠zoom先有景深
想買多支易d近影到人像有景深既
主要用黎旅行/ 行山 影景/人/夜景
買45mm F1.8 定係 75mm F1.8 定係12-40mm F2.8好

12-40 f2.8 天涯影景無得輸

但如果你追求淺景深人像,2.8會好多限制,例如主體距離

建議你買1.8或買「罪大」算

2樣都想要係咪要買2支?

我都係一支12-40加一支17/1.8,室內同夜晚會用17/1.8

仲未諗到買17 1.8 定 15 1.7

有錢可以買15

Pan 15mm 1.7 個光圈環 O機身用唔用到?

唔得

backpack?

同問 最好放到一機幾鏡 加腳架
peak design everyday backpack 好唔好?

你地要講埋用途先得架,例如去旅行,行山,平時用定多用途,同埋budget幾多

應該都係平時用 擺一機一鏡 budget預800蚊樓下 最好就個樣靚仔

backpack?

peak design everyday backpack 好唔好?

你地要講埋用途先得架,例如去旅行,行山,平時用定多用途,同埋budget幾多

應該都係平時用 擺一機一鏡 budget預800蚊樓下 最好就個樣靚仔

一機一鏡是但買個幾十蚊得啦,成個放落出街袋度
同埋星際如果買鏡買配件有無話邊間特別伏

新袋有包裝,唔使太驚,你上裝搵下開箱文就知

backpack?

係,買個槍袋或內膽已經可以

二手老翻睇details 位好易睇得出

backpack?

輕裝派的確用內膽就可以
利申:不過一直懶得買

backpack?

輕裝派的確用內膽就可以

用緊個斜孭袋/單肩都得
啱啱好放到一機兩鏡加埋電/快門線依啲少量雜物

有時想放多少少野會拆左內膽放係背囊用
不過腳架都係要另外孭

backpack?

輕裝派的確用內膽就可以

我用深水埗散貨場廿蚊個果d袋仔

backpack?

旅行用,我睇過pd 款backpack 幾岩我心水,不過聽講質地有d 硬身,揹得耐會唔舒服,budget 2000內,間格功能類似pd 果款就ok, 一定要裝到腳架

backpack?

旅行用,我睇過pd 款backpack 幾岩我心水,不過聽講質地有d 硬身,揹得耐會唔舒服,budget 2000內,間格功能類似pd 果款就ok, 一定要裝到腳架

pd個袋好重,你有冇見過實物?而且除左裝相機,放其他嘢嘛嘛地,我會建議你去外國相機購物網睇下款先!

backpack?

pd個袋好重,你有冇見過實物?而且除左裝相機,放其他嘢嘛嘛地,我會建議你去外國相機購物網睇下款先!

我有睇過d開箱文,佢淨重已經1.3kg以上
不過其他同類型應該要去外國網先比較多,暫時我只睇過大路既牌子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞