[細底係原罪]M43呢邊報到 (4)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike

thx 師兄 星際邊間買panasonic 放心?

無係星際買過機
通常都係上http://price.com睇,再逐間打去問下邊間有齊貨就狗衝

但係水貨喎, 放心?

pan記好小人買行貨, 個差價太大, 而且so far冇乜聽人講pan記相機易壞, 反而o記相機就真係易壞所以一定要買行貨!

Pan記QC一直做得幾好
就算買水都唔係咁易壞

淨係呢樣都夠
唔係去極地旅行三防都冇乜用

海灘邊其實都好極地

我去旅行成日橫風橫雨,有三防用得安心d

無係星際買過機
通常都係上http://price.com睇,再逐間打去問下邊間有齊貨就狗衝

但係水貨喎, 放心?

pan記好小人買行貨, 個差價太大, 而且so far冇乜聽人講pan記相機易壞, 反而o記相機就真係易壞所以一定要買行貨!

Pan記QC一直做得幾好
就算買水都唔係咁易壞

淨係呢樣都夠
唔係去極地旅行三防都冇乜用

海灘邊其實都好極地

我去旅行成日橫風橫雨,有三防用得安心d

突然落雨都冇有怕
買左部EM10
一水平拎起佢就自動熄左mon開電子觀景窗?
有無得設定係淨係隻眼放埋去先開電子觀景??
定還是我部機有問題?
P記G8/85/80仲入唔入得過?
近排轉左去罪大既6500,好唔慣

有乜唔慣?

介面 操控 電力 舒適度
6500係高像數,有120fps同ISO表現好,其他都頂唔順

之前用開乜嘢牌子?

p記g7

自己未用過,但好多人都讚g8係平價機皇,如果ok個樣應該冇大問題,有冇其他巴打講下?

用緊gx85都想升,雖然image quality差唔多但想要翻防水防塵同反mon,仲有mic input

反mon雙防真係好需要,
唔明點解有啲機係無反mon
如果g8有埋120fps既話就發達
估p記黎緊啲中階機可能會有120fps

覺得完全係商業考慮要食唔同價位嘅水
gx85雖然細但完全裝得落mic input同反mon,就算加完要貴多1k佢個size同重量都係好吸引,而且image quality同g85堅係9成9似,但如果係咁淨係雙防好難吸人升g8

p記近年啲機都好尷尬,G系列價錢好功能咁強,好心就集中啲搶下marketing
我雙防都夠哂,好少去到極寒,普通上雪山好多無防寒機到handle到
btw,youtube睇g8拍啲片好似chop下chop下,唔知係咪防震問題?
小虎哥

em5 mark ii (3防)  12-40 2.8 (3防) 旅行用

如果換Panasonic 相同spec 應該買咩機咩鏡?

G8加12-35ii 或 Leica 12-60, 2.8-4, 如果你都係諗住長用pan記都係用pan鏡頭好d, 第日dual IS唔怕鏡頭唔support嘛, 不過我覺得今年買pan鏡好尷尬, 因為12-35ii 同支Leica 12-60都係新出所以好撚貴, 如果唔急用可以收支2手12-40或12-35用住先, 等一年再升支主力鏡!

GX8其實都唔錯, 唯一問題係Shutter shock, 不過我自己用O記唔係好知有幾震, 如果唔係Shutter shock問題, GX8用新sensor點都吸引過G8! 依個亦係pan記2017年嘅尷尬位!

睇review G8無左low pass filter同Gx8比唔差太遠,係有分別但不明顯

之前用開乜嘢牌子?

p記g7

自己未用過,但好多人都讚g8係平價機皇,如果ok個樣應該冇大問題,有冇其他巴打講下?

用緊gx85都想升,雖然image quality差唔多但想要翻防水防塵同反mon,仲有mic input

gx85雖然細但完全裝得落mic input同反mon,就算加完要貴多1k佢個size同重量都係好吸引,而且image quality同g85堅係9成9似,但如果係咁淨係雙防好難吸人升g8

p記近年啲機都好尷尬,G系列價錢好功能咁強,好心就集中啲搶下marketing
我雙防都夠哂,好少去到極寒,普通上雪山好多無防寒機到handle到
btw,youtube睇g8拍啲片好似chop下chop下,唔知係咪防震問題?

佢部GX8我玩過上手感覺好揸手對焦快,如果唔係SS應該抵玩過G8,希望快d見到GX9
買左部EM10
一水平拎起佢就自動熄左mon開電子觀景窗?
有無得設定係淨係隻眼放埋去先開電子觀景??
定還是我部機有問題?

去menu揀返 內置evf
> evf自動開關,有得校返
>揀 啟用眼睛檢測器 開
試下

有乜唔慣?

6500係高像數,有120fps同ISO表現好,其他都頂唔順

之前用開乜嘢牌子?

p記g7

好似firmware update前同update後都幾大分別,剛出無耐果陣好多人投訴有果凍效應同埋機頭mic收曬防震聲,後尾update咗好似好咗好多
我部gx85一買翻來無耐就同g8一齊出更新所以無咩留意個分別,但我剛先發現我枝14-140原來買咗大半年未更新
更新完自然流暢咗好多

有乜唔慣?

之前用開乜嘢牌子?

p記g7

好似firmware update前同update後都幾大分別,剛出無耐果陣好多人投訴有果凍效應同埋機頭mic收曬防震聲,後尾update咗好似好咗好多
我部gx85一買翻來無耐就同g8一齊出更新所以無咩留意個分別,但我剛先發現我枝14-140原來買咗大半年未更新
更新完自然流暢咗好多

好掙扎!好想入G8,GX85 handheld拍片有冇chop chop下既問題?
尋晚upgrade 左e-pl2 同 20mm f1.8 firmware, 好似無左對焦失靈既情況!

想upgrade支鏡
e-pl2 + 12-35 f2.8
咁樣去旅行得唔得??

想第日先upgrade body

求各師兄俾意見

如果宜家換新機我無時間玩熟

唔打遠程冇問題,隨意
風景到些許人像為主
機身本來就隨意
尋晚upgrade 左e-pl2 同 20mm f1.8 firmware, 好似無左對焦失靈既情況!

想upgrade支鏡
咁樣去旅行得唔得??

求各師兄俾意見

支鏡夠用啦
我都係一支17去旅行

想upgrade支鏡
咁樣去旅行得唔得??

求各師兄俾意見

支鏡夠用啦
我都係一支17去旅行

支支都去得旅行啦,睇自己影咩

廣角+遠

想upgrade支鏡
咁樣去旅行得唔得??

求各師兄俾意見

支鏡夠用啦
我都係一支17去旅行

你講邊支鏡夠用?

12-35

想upgrade支鏡
咁樣去旅行得唔得??

求各師兄俾意見

支鏡夠用啦
我都係一支17去旅行

你講邊支鏡夠用?

12-35

舊body + 12-35 都ok ar?

如果對畫質冇要求其實ok架

想upgrade支鏡
咁樣去旅行得唔得??

求各師兄俾意見

支鏡夠用啦
我都係一支17去旅行

你講邊支鏡夠用?

12-35

舊body + 12-35 都ok ar?

如果對畫質冇要求其實ok架

如果你之後係上P機咪買12-35 II,如果係上返O機咪買12-40,
仲有睇你影開咩野多,因為12-35 II聽講抗耀光唔係咁好,會有明顯紫邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞