[細底係原罪]M43呢邊報到 (4)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike

自己

依個我都估到 我都想一個去影下相,無奈老婆唔會批,所以你有得去好去多幾次

今次其中一個好想去既地方係 靜岡 奧大井湖上駅

巴打可唔可以share依一站行程俾我?

今晚覆你
Btw 我係住掛川市既 比較近

幾時出發?睇唔睇到紅葉?如果有埋紅葉個境真係不得了,真係可以玩成日!

利申 : 見過條橋但唔知位置,真係可以一戰

10月1號去 應該睇唔到?

帶埋filter慢慢影
果陣細個都試過一條友去東京
夜晚一定入下北澤坐OUTDOOR飲咖啡
睇下D架妹行黎行去都幾過癮架
但當時只用DC仔影相

依個我都估到 我都想一個去影下相,無奈老婆唔會批,所以你有得去好去多幾次

今晚覆你

幾時出發?睇唔睇到紅葉?如果有埋紅葉個境真係不得了,真係可以玩成日!

帶埋filter慢慢影

得枝14-150 有得落filter
果陣細個都試過一條友去東京
夜晚一定入下北澤坐OUTDOOR飲咖啡
睇下D架妹行黎行去都幾過癮架
但當時只用DC仔影相

我都想影架妹

今晚覆你

帶埋filter慢慢影

oh, 一支就算啦

今晚覆你

帶埋filter慢慢影

oh, 一支就算啦

我諗都ok掛
依個係其中一個我睇過既blog
http://viablog.okmall.tw/mobile/blogview.php?blogid=1824

今晚覆你

帶埋filter慢慢影

oh, 一支就算啦

我諗都ok掛

日頭都ok
夜晚就不了

帶埋filter慢慢影

oh, 一支就算啦

我諗都ok掛

日頭都ok
夜晚就不了

平平地入支pan記25/1.7啦

帶埋filter慢慢影

oh, 一支就算啦

我諗都ok掛

日頭都ok
夜晚就不了

枝7-14 2.8夠唔夠

睇one stop digital , 水 , 1k

帶埋filter慢慢影

oh, 一支就算啦

我諗都ok掛

日頭都ok
夜晚就不了

買多支大光圈夜晚街拍好d

oh, 一支就算啦

我諗都ok掛

日頭都ok
夜晚就不了

quota爆喇 下次先

oh, 一支就算啦

我諗都ok掛

日頭都ok
夜晚就不了

quota爆喇 下次先

咁慘

我諗都ok掛

日頭都ok
夜晚就不了

quota爆喇 下次先

咁慘

只會愈買愈多
是咁的, 我而家用緊em10II 機身, 之前買咗支 pan 7-14 f4;
係特定光源吓紫光會好嚴重,
而家想入多支大光圈定焦, 買 Pan 15mm F1.7 還是 O 17mm F1.8 好???
好怕買咗支Pan 15mm F1.7又變紫光俠
是咁的, 我而家用緊em10II 機身, 之前買咗支 pan 7-14 f4;
而家想入多支大光圈定焦, 買 Pan 15mm F1.7 還是 O 17mm F1.8 好???

17/1.8flare都幾勁,紫光就唔覺有

17/1.8flare都幾勁,紫光就唔覺有

大光圈定焦
琴日買左Olympus OMD E-M5 Mark ii 跟 14-150mm F4.0-5.6 II
返到屋企試左陣就後悔, 要行到好遠zoom先有景深
想買多支易d近影到人像有景深既
主要用黎旅行/ 行山 影景/人/夜景
買45mm F1.8 定係 75mm F1.8 定係12-40mm F2.8好

12-40 f2.8 天涯影景無得輸

但如果你追求淺景深人像,2.8會好多限制,例如主體距離

建議你買1.8或買「罪大」算
有景深要求用需要真係唔好買m43
部V860IIO真係好撚正,搞黎搞去都set唔到個焦距,點扭都係7mm,屌佢老尾,玩左成半個鐘先發現原來係要彈左個眼神板出黎先可以扭

EM1+1232
尋日去完Youtube Creator Camp.見到好多youtubers 都用 Lumix

Ging
琴日買左Olympus OMD E-M5 Mark ii 跟 14-150mm F4.0-5.6 II
返到屋企試左陣就後悔, 要行到好遠zoom先有景深
想買多支易d近影到人像有景深既
主要用黎旅行/ 行山 影景/人/夜景
買45mm F1.8 定係 75mm F1.8 定係12-40mm F2.8好

12-40 f2.8 天涯影景無得輸

但如果你追求淺景深人像,2.8會好多限制,例如主體距離

建議你買1.8或買「罪大」算

2樣都想要係咪要買2支?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞