美國新政治趨勢:年輕男性更多轉為右翼

660 回覆
353 Like 10 Dislike
資本主義實際就係經濟面上嘅極權主義
只係操作者唔係政府 而係資本家
笠住個"自由市場"嘅殼黎呃人咁解
但係大家擁有嘅資源差別就已經造成不平等嘅選擇權利
仲何來"自由"?
現實就係連政府都需要向佢地妥協
我唔敢話全部都係假
但係相當數量都唔係真正以左翼思想為目的行動
一係只係想借機謀取利益 一係就後面有推手 有另外目的
係以往左都變右
中立變Nazi
咩叫應有社會秩序?右翼長久以來以為應有嘅未必係正確
到時周圍都係野猿生蕃
根本右先係正確
呢排睇好多woke撚debate
美國大學生連點define woman 同criminal 都支支吾吾答唔出
如果美國衰落真係呢班撚樣累事,晒時間討論呢啲客觀野
社會改革行得太快,就會做成社會動蕩
社會上大部份人消化唔切,亦都冇得迫佢哋消化

又話零元購,又話廢除英國皇室,普通人點消化
不停去challenge 個舊社會,但又未有共識點樣去建設新世界
撥亂反正
咁咩先係正確?
咁講左翼思想同行為都未必係正確
會唔會係社會上某d人固步自封?

同埋零元購係華文媒體虛構出黎,唔好再信
咁右翼都唔一定係正確
右翼幾時越嚟越右
左就大把例子去證明
Cancel culture, 咩都offensive唔講得,夾硬玩DEI整啲冇人想睇嘅戲/玩嘅game,咩都講equality 夾硬升班冇料打性別人種卡嘅人上位,lgbtqia+愈玩愈癲就嚟heterosexual嘅要俾人歧視係咁洗細路有n個gender再俾佢地做hormone therapt therapy 你如果唔100%接受佢地理念,就算你理性討論提出疑問 fuck you, you fucking fascist!fuck off!洗到成班紅衞兵咁冇個人思考 一有咩意見不合就label你xenophobic transphobic misogynistic fascist 再封殺你
講咩dei 講歧視點夠左膠勁 講錯一個字你都要社死 理得你平時係咩人 你班黑人friend撐你都好 你講錯一個字就係racist理得你平時同黑人幾老友
其實係個社會不斷變緊,有d人固步自封未覺得其實他人愈黎愈左
但侵侵一定係正確的
正常。

當常理被挑戰被抹黑。 就有右派右翼甚至極右去修正。

反轉都係。
在這一系列極右派旋風中,明顯可見其支持者多了不少男性青年軍——他們頭頂俐落髮型,身著快時尚服飾、腳踩潮流運動鞋——就是一般年輕人模樣,腦中追隨極端民族主義思想,心中崇尚上世紀80年代(甚至遠溯40年代)保守價值,不吝大聲表態、立場堅定且行動迅速。這股風潮,也可能在年底的美國大選中形成不容忽視的影響。

美國40年代其本上係發達國家中最左既存在
固步自封同話人Far right有異曲同工
左翼一直最大問題就係覺得自己代表進步,其他人就係不進則退
咩都要改變,咩都要Change
但你行得快,我跟得上,咁其他人行唔行得切先
我呢啲願意想跟嘅,有時都跟唔切
賄賂 官商勾結 操控物價
有咩人種唔做?
你講到得華人會做咁
根本全世界都會咁做,東南亞人自己仲痴線,如果唔係除左智商低外點解會所有東南亞國家都係咁垃圾,咪就係因為你所講既「賄賂 官商勾結 操控物價」東南亞最成功既新加坡,咪又係東亞人國家、華人國家
你指右撚?
你覺得不斷變緊
市場咪同你講晒唔buy囉
你哋係少數中嘅少數
有咩唔公平
無壟斷嘅前提下個資本家有咩本錢極權
共產黨大躍進都係叫變
赤柬改變柬埔寨都係叫變
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞