美國新政治趨勢:年輕男性更多轉為右翼

660 回覆
353 Like 10 Dislike
屍軍膿
河馬
其實因為科技進步而取代某d傳統工作職位係趨勢,關鍵係科技呢樣生產資料唔好落入少數資本家手上。

全民基本收入係等人唔駛為基本生存擔憂,去做自己想做嘅野,探索世界不同嘅可能性,呢d其實都會製造新嘅工作機會。同埋難民令人口增加,對唔同服務產品都有需求,呢d其實都會增加工作機會
以前朝九晚五一份工養全家,依家ot仲要聽個電話找到人,仲ai搶食,社會仲未夠亂咩
係美國, 教育唔止係一盤生意, 而係製造階段篩選既手段
早十幾年, 睇到有班人係咁屌話香港教育唔好
外國快樂教育, 細路讀書又讀得開心, 無壓力, 又可以考上大學

拜託, 有錢人先可以咁玩, 而且名校果班, 佢地讀書既壓力唔會細得去邊

點解美國要推快樂教育, 因為社會除左醫生律師之外, 都要有人做掃地洗廁所
根本上從教育層面就將呢班人養廢, 咁基層勞動力就可以得到保障

而且係美國, 教育支出係地方自己負擔
即係有錢人既社區, 佢地就可以有更多既錢去搞教育
窮人既區域, 就搞快樂教育, 困佢地幾年, 然後就推佢地出社會

就算自己爭氣, 窮人上大學, 都唔好以為可以翻到身
唔講其他, 學費就夠拖死一個人

當然有D國家, 好似德國咁, 部分大學係可以豁免學費, 當然係要附合當地既條件
不過有呢D政策既, 基本上要畢業出黎係地獄難度
所以本質上, 都係一個篩選既過程
全民基本收入係等人唔駛為基本生存擔憂
錢多多都唔夠,人類慾望無限,無就走去打家劫舍,食飽解決唔到性慾就去姦
即係做又36唔做又36
支共試過唔work
用左半世紀幾億人命試左人類就係咁邪惡,依家d左翼就係要拎著數自己唔洗做的自私,以前都會水下人幻想有烏托邦
左翼唔代表共產
前排地鐵逃票
拎刀仔插警員被人開槍

班左膠都要示威

班人已經是非不分
上面件支那左翼就係想共產
歐洲國家一係大學難入,一係大學寬進嚴出
咁好似你地臭閪蚑那咁,北京份高考卷淺啲,但係大學收北京戶籍學生成績要求反而低啲呢
戇鳩仔又黎展現你既戇鳩程度
咁你地臭閪蚑那山河大學點黎
大學應該係咁
應承我, 睇多D書, 唔好意思, 應該要先認多D字
應承我, 唔好放棄自己, 你既戇鳩雖然已經成個連登都知道
但唔緊要, 因為你本質就係一個戇鳩仔, 你只係做返自己
俾班左膠女權逼撚到咁都唔右番佢地咩
你地臭閪蚑那山河4省啲韭菜呢
自己like自己你都得㗎啦
https://youtu.be/GwsTh1ceuXc?si=Y4YOpQBW-8T8fCUD
上流中國香港人出國留學唔撚使讀返來做kol添啦
用 aco 比,怪唔知得你咁酸
井底理想主義者
基本上個社會係reward 勤力嘅人,懶閪仲要走去 substance abuse 嘅人,每年嘥好多錢照顧佢哋,啲藥又唔食,轉個頭賣黑市
啱喎,依家嘅左翼連經濟相關嘅論述都放棄埋淨係識玩身份政治
依個真係現實嚟

好多左膠就係無視依個現實,成日慷他人之慨而不自知
德國嘅教育制度喺十四五歲嗰時已經篩選好晒美國嗰套有英國嘅影子,窮人其實多咗成功嘅機會但個人要好超凡先有可能成功如果成功讀到啲搵錢科的確可以喺美國上流,美國同德國套教育制度比只係approach 唔同

反而啲美國大學依家整咗堆gender studies 嗰類嘅social science 出嚟搞到成堆傻閪負巨債讀埋晒啲冇用嘅嘢先係要處理嘅問題。個社會其實應該懲罰呢啲做錯人生決定嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞