美國新政治趨勢:年輕男性更多轉為右翼

660 回覆
353 Like 10 Dislike
慾望無限就唔會出現日本嘅低欲望社會,同大陸嘅精緻窮
德國大部分地方係十歲已經篩既喇

英國其實以前都係跟歐洲大陸咁篩,係20世紀90年代先改學美國
人生唔係剩係得工作
右翼好鐘意話人懶
右翼又以為全民基本收入等於共產
不如話個社會唔夠多元,冇出路比呢d畢業生

同埋美國大學生負責問題係緣於學費太貴
不如話有d人唔識節制慾望
窮咪低欲望社會,你唔係信成個社會都係咁呀,日本d牛郎夜總會名牌車名畫邊個消費,仲未計窮人的企街同痴漢文化
點解要識節制慾望,又唔係出家人,人類就係慾望先社會進步多姿多彩繁榮同危險
所以就罰勤力嘅?
基本收入咪就係囉,你以為低欲望果班無基本收入?精緻窮果班都唔係生活得差,全部都有基本收入,你上面講緊果啲牛郎夜總會名牌名車名畫你有無追求先?

就當你有,人類欲望無限本身都唔成立,就算古代都有老子莊子呢類,或苦行僧
咁你要集體主義生產唔放棄私人產業點生產?
世界突然有希望了
左膠怕面對事實
好簡單, 你無吸引到僱主的野就自然搵唔到工架啦, 唔關咩多唔多元事
條路自己揀
而且又冇話唔俾轉軌道或再讀過第二樣。美國成日都見到中年既再去讀過college或U。
啲錢邊度嚟
有社區學院
平有平讀
市場自然淘汰
左膠想政府製造啲冇實際需要既職位出嚟養班廢人。
港共政權大把呢啲手指指打咭當做實事既廢官
個人覺得弱勢科係有保護價值, 但係唔係開多D UG位
美國大學無聯招,自己報啲垃圾科怨得邊個?
有啲科就係self-fulfillment 而唔係用嚟容易揾食。個人自己本身有本事既嗰啲科都當然有辦法揾到食。而唔係怪資本主義社會唔俾機會佢地。
而事實上資本主義社會先係充滿機會容許另覓途徑揾食。
左膠係想人地餵埋口。
game界動漫電影比人搞到烏煙障氣又選擇性失明

你淨係呢一套有乜野意義
有慾望同慾望失控兩樣野
藝術,socialology,humanity 呢啲係好難用錢去 value。

就好似哲學咁,因為本身就唔係用嚟搵錢。都唔明啲人點解埋怨低人工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞