其實中菜真係稱得上世一,唔計政治立場

557 回覆
1584 Like 238 Dislike
西班牙菜都算遺珠咩
印象中歐洲菜入面 法國/意大利菜之後 啲人已經係數西班牙/德國菜
有D 愛支病慘到要用食物去宣傳文化自信, 制度自信

中囯14億人, 走去同D幾千萬人國家比較
樓主會覺得意大利剩係得pizza 同意粉㗎
PR中國國慶開post打飛機 身有屎咪話唔計政治立場囉
意大利菜好唔好食見仁見智
屌真係。
我日日帶飯,佢日日都話要偷咗我個飯盒。
有時成班同事走來微波爐,睇吓係啲乜嘢呢。
此po已完
因為你平時食開咪覺得中菜最好食
你叫個日本人 鬼佬 揀意見都已經唔同啦
宜類post真係好夜郎自大
咩邏輯?鍾意食唔代表世一,外國通街kebab添啦,多撚過你中國菜,唔對我又話鬼佬鍾意食土耳其菜,土菜世一?
係,我拎住盒咕嚕肉,勁多鬼妹埋身
外國都會,不過都係善意討論,意大利西班牙成日都會討論最好食嘅嘢喺佢哋度
你咪撚鳩啦
日本菜先係真正單一
醬油 味醂 Dashi 味噌 基乎所有嘢都係由呢幾樣溝出嚟
仲要計埋另外四大民族嘅美食,羊肉串
樓主見識少啫,你計多元化的確係多。

但講到世一,點可以唔計質數,意大利同法國菜絕對屌打中菜
唔同意
中菜莫講日日食
一餐食到最後道菜已經因為太油食唔落
除非整到fine dining 咁一碟一啖

食西班牙 意大利野好少膩到食唔落
咁你有冇食過真正高級既中菜先?
你唔好用樓下茶記同人哋Fine Dinning比喎
混黎混去咪又係嗰幾味,除咗極少數受西餐影響嘅高級中菜,中菜碟碟都差唔多。
CLS, 食個中菜都要計政治立場
係咪想分裂國家?
平時就唔鐘意四川菜辣話人無深度
打飛機時就計曬咁多地方既菜
真, 有次lunch 請鬼妹食半邊燒鵝脾
夜晚佢請返我食佢半邊燒鵝脾
不嬲出到外國就無人care
真係世一會唔會係外國咁平
呢d真係呀媽求其亂發明黑暗料理都好食過佢
肉絲土豆
番茄炒蛋
蒸山藥
勁多味精勁多劣質油
你食埋我果份
講乜野世唔世一係無意義
乜野係中菜, 點定義中菜

簡簡單單一個蛋炒飯, 炒出黎既成品, 水平就已經可以差好遠

講日本菜點點點既, 其實係日本菜普遍易煮
所以水平穩定
就單單講拉麵, 十間裡面, 九間都係咁煮
就係放骨頭熬幾個鐘, 叉燒放入去裡面煮
知道個流程, 求其一個稍為有入廚經驗既, 都可以煮到七八分味道出黎

更加唔好講同一個菜, 唔同地方, 唔同人都有唔同煮法
單單豆腐花, 就有鹹派同甜派之爭, 再加上少眾既辣派
仲有粽, 應該落豉油定沾糖, 還是蜜糖, 又可以嘈一大餐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞