其實中菜真係稱得上世一,唔計政治立場

557 回覆
1584 Like 238 Dislike
世界三大菜系:中國菜、法國菜,土耳其菜

https://zh.m.wikipedia.org/wiki/世界三大料理
仲係企圖用少數偏清淡菜式dispute中菜整體重口味嘅事實

屌你重口味咪重口味囉,你可以argue重口味得黎好正,但根本連你自己都同意世界主流係突出食材本味同避免過度加工,所以先夾硬搵少數清淡菜式代表中菜
錯,係粵菜世界第一
如果我話中菜in general唔重口味

你咪又係得重慶火鍋酸菜魚幾個例子
你要人推薦一間好食嘅定要落到口啊
兩件事嚟
你覺得人地冇?
淨係亞洲都唔係第一啦
印度屌打
以前係嘅
但大陸人啲口味越嚟越重,明明咁撚多菜系,但而家吓吓都重辣濃味,變到一式一樣,冇哂變化特色,仲要預製菜盛行
啲風氣傳到落香港,搞到啲飲食文化一齊柒哂
本身中菜係出色,但劣幣驅逐良幣,傳承唔到吹到再勁都冇用
外國住得耐,一定會明點解中菜係贏哂

唔同口味都照顧到,煮法好多
住過日本三年
表示不了
用幾十種民族嘅菜式,加加埋埋打飛機
中菜真係好食,特別你去完旅行,第一時間都要去食番中菜、茶記中式野
no,dim sum 先係
真 外國啲中東菜好正
老老實實,喺外國淨係得鬼佬幫趁冇華人去食嘅唐餐館,幾乎肯定係伏
基隆茶餐廳
如果覺得唔好食一律當藍絲處理
法國佬點會 pastry係正 食物太多整色整水但唔好食
中菜係好食
又係度鳩UP
所以你連八大菜系特點都唔清楚, 就同我係咁講in general

講重口, 唔夠我講, 又講本味
乜野叫本味, 點定義本味

法菜有五大醬去輔助

就算最清既, 煎牛扒, 都要落鹽, 黑椒, 仲要落香草, 牛油去增味

講本味泉水脆鯇魚片食過未
只係撈麻油, 放入去清水過幾秒就食
咁夠唔撚夠本味

就係好多你呢D見得少, 食得少, 識得少, 俾人呃又唔撚知
又懶醒覺得自己係智者, 所以先咁多人 in general 講廢話
平民垃圾口某部分人會賺得更多更快
而家好多小朋友食埋啲僵屍肉/辣條仲話好好味
既然求其比垃圾加重咸辣啲人食
仲點會有咁多人願意花時間研究
香港平民食物已經難食咗好多
以前世一,但變晒科技野
人哋就不斷進步
你都係去食澳牛啦
粤菜都屌打大部分國家菜啦
重口味都可以好食
不過絕對唔係因為食材唔新鮮先整到重口味呢種
咁又未必, 只可以講係華人圈度開中餐, 如果得佢一間, 但連華人都唔去食
咁一定係味道已經在地化, 而呢種味道, 係華人難以接受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞