其實中菜真係稱得上世一,唔計政治立場

557 回覆
1584 Like 238 Dislike
川菜菜式有一半以上係完全唔辣, 做得好嘅川菜一樣可比粵菜
睇片當認識世界? 果啲內陸省窮西無錢緊係食呢啲架啦
street food當中國菜?
講真成個沿海地區都係清淡口味為主 粵菜閩菜浙菜
除非你唔當呢啲係中國菜啦

利申啱啱先去完上海同蘇州 完全無食過辣嘢
有邊個冇食過粵菜?
高級粵菜我覺得好食,但我完全唔覺得比其他國家食物優越,更加唔好講世一。仲有你講黎講去都係粵菜,你自己都心知其他菜系都係上唔到大枱
法國菜真係吹大咗 本身都係食歷史同high卡士feel
菜式唔好話中菜 泰菜都比唔上
hoisin duck wraps
上面一路都講緊清淡, 我唔講粵菜, 唔通講川菜
你係咪連八大菜系既特點都未搞清楚
我上面話中菜in general就係重口味同過度加工
你就係咁拋粵菜某幾道偏清淡菜式出黎當駁咗
咁你覺得中菜係重口味多定清淡多?
因為飲食本身就係一個文化黎,而中國唔同民族之間既飲食文化差異性係非常之大,當然如果你覺得中華民族真係一個民族黎咁睇咁其實的確可以將中國咁多種唔同飲食撈埋一齊
淨係食內臟 中菜已經係世一

牛雜 牛腸 豬廢湯 豬紅 鴨血 等
之前睇YouTube片 分析點解日本菜喺世界普及率咁高
就係全世界都濃味 日本菜清淡更符合現代人飲食
所以最受歡迎
好多人諗嘢地域同政權分唔開
日本菜好處係次次食都好好食
但食一次之後
隔好耐先想食第二次
但中菜日日都可以食唔同花款
今日咕嚕肉聽日擔擔面
去飲茶又有10幾款樣樣食d
食得刁鑽啫
瑞士都有狗肉貓肉食
所以我都講左...其實可能每個地方都係有好多款式...只係我地唔識+無機會接觸...日本野我地識多少少係因為多人推...就算未食過都聽過...
但事實可能好多國家都係一樣咁多野

就算係日本...應該都仲有好多地道野..家常野...唔係好多人試過
難=好食?中菜難度在於控制要睇「師父」,西菜睇溫度時間重量校個掣,唔洗師傅煮出嚟都係一樣
想像唔到呢個post 2019 年開會點
韓國食狗
越南食貓
其實應該中菜vs西餐,中菜係大範圍统稱,當中有幾十個地區菜,用外國單一地區比較係唔公平,正如福建菜得佛跳牆,順德得魚,如講單一地區真係幾味,現在普通集大成你先覺得多變化。
如果冇土共中菜可能真係世一既 都唔知燒左幾多書 幾多菜式冇左
有啲拉麵啲臭豬肉味真係唔係人人頂得順
所以你係咪睇唔明中文, 還是連人話都唔識聽
大八大菜系可以自己揀, 然後就話in general都係重口

江蘇菜, 水晶肴肉, 鹽水鴨
魯菜, 芙蓉雞片
仲有好多我懶得再數

你覺得"in general"係咁, 都係果句, 係你食得少, 識得少
日本菜受歡迎因為係80年代開始泡沫經濟, 整個社會發展同經濟都係高峰, 自然日本菜就推廣到外國去
白飯有幾多種?攞出嚟同麵包比下?
幾鍾意食上海蘇杭野,唔太重口味
佢哋都有重口味d 不過係醬汁重 但唔係重慶四川果啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞