其實中菜真係稱得上世一,唔計政治立場

557 回覆
1584 Like 238 Dislike
乜撚高度
你自己見識少先入為主姐
笑死,你之前出post講菜式都唔敢將中菜放入選擇
我去晒全世界,我覺得得中菜最好食
白人飯真係不了
繼續搬
https://ja.m.wikipedia.org/wiki/%E8%B1%9A%E6%B1%81
豚肉が入っている味噌汁(汁物)の一種である。

同埋根本正經少少既料理亭味噌汁都唔係白水+味噌咁簡單,講究既甚至幾種出汁+混合味噌
成個認知勁片面就走去睇低人
咖哩真係好味既,但真係好小變化,我日日都會睇啲印度YouTuber 用手食飯,佢地因為宗教問題唔食牛,覺得豬污糟所以又唔食,每日都唔係雞就係羊,煮法得幾款汁又得幾款,蔬菜幾乎淨係食薑蔥蒜辣椒同埋豆,綠油油嘅菜唔知係佢哋唔食定係冇得食,做印度人都慘,日日都係嗰幾味
佢哋好多蔬菜,但全部blend哂嚟整咖喱
都係嗰句
豚汁喺日本餐廳能夠作為一道菜/一個定食上
但普通味增湯唔可以
就算你加乜汁加幾種味增又好
個烹調技巧都係味增 + 白水滾起為主
照你講法如果加各種食材都只係「味增」湯嘅一種
更證明味增湯製法比其他由食材熬出觧味嘅湯品單調
正宗印度菜全部都係糊仔
fd底沙特喺中菜普及度榮獲54分,係全世界咁多度最低分
咁法式燉蛋算唔算係燉?
咩叫Apple to Apple,國家對國家、地區對地區
又開口埋口幾十種數出嚟睇吓okay?
出汁個意思咪唔同魚貝熬出鮮味湯底
E家D人求其用清水當人本身就係咁
越南都唔少垃圾店咪精整pho
唔通又可以睇唔起pho
晚餐東西方各有所長
但午餐真係東方贏晒
除咗垃圾快餐店 就唔識整平同快又落得肚嘅嘢
個個都都食三文治沙律
中菜確實係好食嘅

但中國人嘅精神好似全部投入去食度
垃撚圾到求其搵間酒樓都屌打呢堆嘢啦
仲未計好多中菜係其他國家根本fusion左,嚴講唔係傳統意義上既中菜
意大利菜,日本菜到到都講究authentic
我同意粵菜同滬菜係世一
但北方個D重口味個D我唔認同
漢族都有好多唔同既分支,都尚且有咁多唔同既飲食文化,而家仲要撈埋咁多唔同民族拎黎同唔同地方既飲食比,根本成件事就係on9
日本人已經食厭咗嗰幾味調味料,啲日本大廠已整咗中式調味醬同韓國調味醬好多年
互相食唔慣對方國家菜色

個統計都幾公平
點解香港唔係包入中菜?

有無人可以幫手報國安
算啦,係唔係最好食我都唔敢講,講多樣性都有人拎嚟拗真係
你要講下有邊個國家既菜式會用哂咁多種方法先有得比,攞晒全世界去同中菜比係冇意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞