其實中菜真係稱得上世一,唔計政治立場

557 回覆
1584 Like 238 Dislike
點解成個日本就可以日本菜?成個中國唔可以中國菜?????????

咩叫好多完全唔同既飲食撈埋就叫中菜

日本菜係完全一樣?
Ching 有冇去過美國
我住美國幾年 你咁搞笑得唔得
粵菜先係世一
點好法
屌你老味睇wiki當自己食過?
外國lunch time好多人就咁一包chips加罐汽水就算添,wiki又有無講啊wiki, wiki
你唔係以為日本菜得魚生壽司麵食呀
你講唔夠中菜打OK
畢竟中國咁Q大咁長歷史又外族公廁
但東南亞無野呀。。。
成個歐洲都冇咁多元化
你On9?
歷史上歐洲仲窮喎
就係唔細分
你日本菜都refers緊大把野食
宜家就係大類互相比較 中菜種類味道都完勝
意大利菜
一係要直上fine dining
平民食嘅的確係簡單易整過中菜好多

主食全部都係pasta, 麵包, pizza, risotto
然後煎焗海鮮咁
調味都無乜大變化
自己地方既菜一定最岩自己口味
如果真係世界第一, 所有世界大賽都中廚贏啦
亞洲地區菜式好多都係咸香辣
西方菜式係甜creamy

如果無fusion 過, 好多中菜西方國家既人根本入唔到口
就最傳統來講全世界都表受既原本口味, 日本菜同意大利菜接受程度仲高D
你係咪搞緊笑
個精髓就係中菜兩隻字就已經包含咗咁多嘢
正如你外國人睇日本菜 你都唔會特別分咩青森菜定關東菜
你食pho你唔會分係南越定北越

而家係講緊成個family咁去睇
講到尾 國家比國家計 中菜嘅diversity的確係頂班
日本好多料理主要都只係用味醂同日式鼓油
中菜唔係
你講歐洲都算
食嘢嚟講美國就收返埋
歐洲都冇錢去,仲講食好野
你食過就介紹吓,有d咩菜式,比兩間餐廳我google下當食左
佢話要用美文wiki睇,你係咪睇中文版
有人做過調查,其實意大利菜先係世一,中菜係第二。
佢在地化之後有自己特色
例如日式咖哩 蛋包飯 可麗餅 餃子 漢堡肉
唔似新式韓國菜就咁加d 芝士辣醬係面就話係韓國菜
連登仔骨子裡都係大中華膠
中菜係嚮味道上面做加法
其條地方係做減法
蛋撻咁嘅道理
中咩菜
有菜先係世一
喺外國中菜主要做低端市場,比人個印象就係cheap同唔健康
西班牙菜都好食 歐洲遺珠
三大菜系 法中土 不分上下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞