其實中菜真係稱得上世一,唔計政治立場

557 回覆
1584 Like 238 Dislike
四川菜上海菜廣東菜北京菜,佢哋嘅相同之處係多過唔同嘅地方?佢地無論煮法口味都好唔同啵,你不如舉下佢地有幾多相同之處?點樣係相同之處多過唔同既地方?
印度美食都好有特色
印度人都好鍾意食
冇錯,烹飪都睇得到民族性。鬼佬通過實驗發明菜式,中國人通過個人經驗。鬼佬追求創新,中國人追求古法。鬼佬流重視精準,中國人重視經濟。鬼佬著眼各原素嘅整合,中國人著眼整體結果。就同醫學一樣,中醫永無可能追得上西醫
其實你都幾奇怪,你睇返其實係你質疑緊人哋唔應該撈埋一齊講,唔係應該佢提出點樣唔同法嘅咩?

單講調味料嚟講,豆豉,中式豉油,紹興酒,蠔油,麻醬,高湯

基本上你全部中菜都可以見到佢哋調味嘅菜式,只係用多用少分別,而脫離咗中菜呢個範疇,以上嘅調味料你就好少見到

另外餐桌禮儀,基本上都係中菜通用,大家為埋一邊去share中間嘅食物

呢啲都係其他飲食文化裏面見唔到,所以籠統將佢概括成為中菜,嚟講係絕對冇問題
你攞一碟關西菜一碟關東菜我都唔識分,最多大概估到兩碟都係日本菜。同樣地你拎住一碟咕嚕肉、一碟宮寶雞丁,鬼佬會話兩碟都係中菜。中菜本身就係一個好籠統嘅定義,但係只要鬼佬有認知呢啲大約就係叫中菜,嗰啲係叫日本菜,咁就可以比較㗎啦。
死要面點都唔肯承認人地比自己優勝,結果就係固步自封冇進步
講經咩
唔好意思,原來你地係想要咁樣既比較,咁我真係錯左,唔記得左呢到係連登
對於咩係中菜我有個睇法。唔係食材,唔係調味料,而係為使用筷子進食、同為咗送飯送麵送饅頭而設計嘅料理方法,就係中菜。即係樣樣切到碎濕濕,重鹹重甜重辣重酸,就係中菜。
大支那DNA典型打飛機方式
冇進步都咁受歡迎,更加顯得中菜真係勁啲
佢哋擺明鬥數量粵菜、川菜、上海菜、湘菜加加埋埋打日本菜

跟住踩日本菜好單一
點睇佢地眼中最具代表性的中華料理: 麻婆豆腐?
可能佢哋就係香港越開越多農耕記、太二酸菜魚嘅原因

我食各款拉麵、壽司得啦,中菜留俾佢哋食

樓價RIP !將軍澳已變成「小深圳」處處"支味" 居民苦笑
https://lih.kg/3795009
細個成日食雞燉翅
酒樓好興48一盅
你直接無視亞洲菜?
歐洲淨係諗到倫敦有可能有咁多選擇
其他咪玩啦
講種類邊有邊個城市多過香港
拉麵計唔計中華料理
巴打法國菜點蒸法?係咪傳統技法嚟?想學嘢
講緊個調查香港人同中國人口味都唔一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞