其實中菜真係稱得上世一,唔計政治立場

557 回覆
1584 Like 238 Dislike
淨係法式已經有用齊咁多樣啦
全世界最重度加工既應該係印度菜,但你地雙重標準,印度係玩香料玩到出神入化,中國就係重口味蓋過食材嘅味道
美國
真,我最頂都係食過一千蚊/位既飯
但我想講用最top比係冇意思
平民唔會日日食好野
自己Google diversity of Chinese food, 已經有唔少文章支持,連討論區啲鬼都係咁講,其實真係冇必要拗
睇youtube普通日本人平時煮飯係好健康
好簡單煮下
即係唔洗理事實陳述,只要引用「權威」就係啱?
佢地啲主食又乾又硬,特別係佢哋啲飯,冇汁真係食唔落
法國菜有邊款要蒸?真正意義上嘅蒸,用水去蒸嗰種

你都係博唔到人哋,點解中國菜就要分開唔同地域去討論,其他國家嘅菜系就要整體去討論?

你去普羅旺斯食法國菜同你去巴黎食法國菜都係兩回事,你去拿玻里食意大利菜同埋你喺米蘭食嘅都可能唔同

到底呢個Standard喺邊度?
我係中國人呀hi
法國菜真係冇中菜咁經常用蒸嘅烹調方法,呢樣係事實。但係相反,法國佬識用焗爐,仲有無數用法、變化,呢樣係中菜冇,實是求是,無謂拗。

中菜嘅蒸只係睇時間一個變數,法國佬用焗爐要睇時間、温度、上下火、風力,有時要用唔同設定分般去焗,用combi oven 焗麵包係要仲用steam (同中式嘅蒸無關),無論變數同技巧都比「蒸」要高好多。

一個用蒸,一個用焗,喺咁多烹調方法裏面嘅呢一點當讓吓你,算你打個平手,人地都仲有好多其他技法你中菜係冇
淨係覺得中菜擺盤世一柒
見完上枱都扣分
周身刀無張利
你講 有咩菜式?
得法意菜多啲款
中菜每個菜系都好撚多款
你google完大撚把

咁都唔叫陳述事實?
而家講緊「烹調方法」喎巴打你無端端講有好多款乜嘢?
A. 好多款菜式 ---- 唔關呢個討論事
B. 好多款烹調方法---- 上面佢已經列出咗,你有唔同嘅技法𥙷充?
廣東就係,清清地先食到食材嘅味道。
如果你計四川重慶嗰啲重口味就唔係
因為開始失傳
滿漢全席由冷盤到熱食主菜,全部講究廚師功夫
而家中菜西化令好多以前既中菜功夫失傳
所以無曬排場,得返精緻感
咁講真,穆斯林都唔食豬,比食豬肉為主既中菜低分都係好正常
死鬼佬撚識食咩
好搞笑中國嗰欄
太遲先開放未接受新事物?
基本上咩菜式都唔鍾意食
咁你係咪睇漏咗香港嗰欄
你要咁拗
D燒味爐係咩category?
將各種菜系強行group做一種成為所謂「中菜」會覺得中菜多變化,入面跟本唔同菜系黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞