其實中菜真係稱得上世一,唔計政治立場

557 回覆
1584 Like 238 Dislike
你唔識姐
我自己去英國旅行幾日都好想食返中菜,我絕對係中菜胃,但感覺鬼佬唔係太鐘意中菜,有啲覺得多油,有啲又覺得唔健康。
可惜貴價中菜已經唔係中菜,食材調味料全部用來路,煮法又變咗來路,只有窮撚先死要面話嗰啲係中菜
我哋中菜的確係世一
中菜最適合做碟頭飯兩餸飯等嘅家常小便飯,大便飯都Mun水
重口味剩係辣粉?(其實佢地都有好多菜落勁多辣粉)
佢地煮野瘋狂咁落醬類物體喎
鼎泰豐快餐化只代表價錢大眾化,唔代表一定多人鍾意。講分店多冇人多得過麥當勞,照你咁計老麥應該係全世界最多人鍾意嘅菜式
都唔算啦
香港人已經係全世界來講接受能力最高既一個種族

基本上係香港開咩餐廳都有人會幫襯 出全世界食野都會肯嘗試
你見好多人出國都係食返自己國家既野食 (例如印度人一定要食返咖哩 支那種一定要有飯+熱食)

所以香港人評世界食物來講真係算係最公平
呢個同意 日本菜純粹賣精緻
味道層次係差d
同客傾偈都當真?好食好多時只係唔難食嘅代名詞
以為中森明菜出返去先
冇錯,連登仔冇出過國唔明,喺鬼佬地方想入餐廳正正經經食餐飯有枱布有招呼,中餐館起碼平鬼佬餐廳一半以上
完全係頹飯嚟
講粗口只突顯你冇教養
行撚開啦
中菜最大弊病係在於中國人,是是但但呢種民族性無論整咩都係整唔好,同一間餐廳同中道菜可以日日唔同味,你就會明白點解麥記可以做到嘅中菜永遠唔可能
試過日本啲鄉土料理真係麻麻哋
好似柳川鍋咁,泥鰍/鰻魚雞蛋牛蒡
撈鳩埋一齊嚟煲真係唔好食
香港人去到外國又何嘗唔係想食番中菜?呢個po已經有好多件可能搵啲喺劣食國民族嚟評會客觀公正一啲
反駁人之前都起碼比啲例子
咁你數幾十樣中式烹調方法出嚟我試試
白人飯
屌你睇左幾多抖陰同笑紅輸
你張相呢d睇到完全冇食慾 唔好拎出黎柒好冇
我係表達唔重口味 幾時話要吸引你食慾
你就真係出嚟柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞