其實中菜真係稱得上世一,唔計政治立場

557 回覆
1584 Like 238 Dislike
咁大個仔下次試吓自己Google

中國菜烹調方法非常多,有涼拌、炒、爆、溜、煸、蒸、熬、煮、燉、煨、燴、氽、涮、燒、焯、鹵、醬、煎、炸、燜、烤、焗、熏等幾十種
呢樣真 一個星期點都要食下壽司拉面 炸雞漢堡包呢d
中菜食唔到幾多
你比例子比得咁差 好難唔笑柒你
大把鬼佬哋食生嘢
已經做唔到世一
主要係個國家大 由南到北 唔同氣候 唔同產物 唔同做法 相信得中國同日本做到 其他國家唔係遍北就遍南 邊有咁多花樣
中菜多花款
但係高度唔及日本菜
魚生嘅鮮唔係任何技巧可以做到
你講呢d外國一樣有 只係唔同名
咁大個仔下次試下自己google下?
中菜博大精深
依d係古人飲食智慧
成個post都無講過好唔好食 而係濃味與清淡 你自己曲解就行開啦
世一唔等於好食 咁係咩
就算你講咩技巧好高 食材好新鮮
去到最尾都係要好食架喎
你係咪中學未畢業?
支那種先食中菜
人地以事論事

你講唔過人就淨係識搬政治正確出嚟
行為上你同班左膠都係無分別
魚生只係要求食材本身夠新鮮
其實冇乜烹飪技巧可言
認同 日本野食好味係真

但係烹調技巧都好單一

講好聽就匠人精神做好一件事,唔好聽其實係只做一件事

所以佢地啲餐廳好多都壽司只有壽司好食,和食精就無其他選擇。

其實香港人成日低估左東南亞美食

好似泰國咁,當地未地餐廳同九龍城係兩回事

食開就知佢地用好多種香料同調味,味道層次好多

印尼馬拉依啲都係

中菜系數太多地方大,去比唔公平。

但單講粵菜,煎炒炆燉煮蒸炸,老火湯。款式多而且好多菜式都用左超過兩三種技巧去合成。其實係好高質。
試吓

涼拌 - mix,沙律咁撈
炒、爆 - stir fry, sauté
煸 - toast
蒸 - 類似 en papillote
煮、溜 - cook
燉 - in a water bath
煨 、熬 、燴 - simmer
氽、涮、焯 - blanch, boil
煎 - shallow fry
炸 - deep fry
燜 - stew
燒、烤 - grill
焗 - 同bake差唔多,不過鬼佬多好多變化
熏 - smoke,美國佬最叻

鹵 - 鬼佬又好似冇「滷水」,不過brining就有

醬 - 中文我都唔明點先叫做「醬」落啲醬煮就係叫醬?

你堆中式煮法有好多字其實都係基本上相同嘅煮法,只係唔同場合有時用唔同嘅字係得咁多?唔係好多煮法咋喎,基本上你識人地都識喎
中國地大物博 橫跨多種地形 氣候
所有既植物動物 甚至海產都好難同單一國家去比
一樣大既國家可以比既可能得美國
但美國原住民仲係活係游牧時代,後來既移民歷史太短,係有創造到啲新野,但好多煮野技法仲係用緊烤焗炸煮,唔好講中法依啲厨藝頂尖國家比,同英國比可以仲差啲
但去到現代就唔同講法,西方係全球化食材入面進步左好多,仲用左好多尖端技術,好似慢煮係西方已經用咗好多年,而依家都係得好少中菜會用,更加唔好講中國依家反其道而行玩預制菜,一個進步一個退步,好快會被超越。
四川江淮北京廣東唔係都係漢族?

狹意既中菜係無包少數民族既菜式
真係識食既香港人應該唔會睇少泰國
啲香料運用世界級
一個湯可以有三四層味道
同價錢中菜就未必做到依個level 始終中菜即使係南方菜系比較少用新鮮香料
上海野唔係先重味咩
好食嘅嘢,咩地方都有

Fine dining 中日法俄美墨德都有

仲有,中國飲食文化係唯一見政唔同朝代留落嚟嘅文化
飲飲食食人人鐘意,但文字思想文明等等每一個新王朝就Delete 一次

其實,所謂中菜,係多個民族文化,地理同歷史留落嚟嘅菜式
如果同中菜比,係要用一整個歐洲菜去比先公平
其實正正相反,搵fine dining比係冇意思
中菜為例,貴價菜不外乎係飽參次肚,和牛鵝肝
邊個人未食過? 但會覺得超好味,好想再食既人其實唔係多
等於羅宋湯,馬賽魚湯,平價材料都可以煲得好好飲
你真係唔識…
好似麵鼓湯咁真係得啖笑
無話味增唔好 味增好出色
但味增+白水+少量食材滾開
真係唔可以話有技巧同搭配可言

香港人對東南亞菜接受度算高
不過可能口味比較獨特同濃烈
唔算好中胃口?
見到好多
井底之蛙踩低人哋 抬高自己
識少少又扮代表
真係有趣
現實可能十個得兩個真係煮過野食
外國係有,但你講緊嘅外國係好多個國家加埋無一個國家會有齊咁多烹調方式
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞