其實中菜真係稱得上世一,唔計政治立場

557 回覆
1584 Like 238 Dislike
中菜都係南方嗰D先多變化
嗰班北佬無文化,唔係話D野唔好食,但好悶囉
我成日喺日本住多過7日的話
就已經諗唔到食咩好
真心咁講 點心 燒味 小菜 依三樣係外國開間鋪 都一定唔休做啦 當英國咁講依啲都係大陸人做嫁啦

香港人係啲米線呀 拉麵呀 唔會做到以上果啲 太辛苦
你有無錢去過人地歐洲試下人地的高級餐廳?

人地當地食材既配搭,現代更有科學化理論,你剩係睇中菜真係笑大人個口。

如果你講所謂呢的minor「變化」就係世一,印度菜剩係香料既「變化」先可能係世一。

Chinese 就係咁低智乜都要「世一」,完全唔識欣賞人地精進自己
日本菜真係變化唔多
太強調食材原味
反而係日本化咗嘅其他國家菜式先正
不過就變成唔係純正
如果成世得拉麵同燒鵝癩揀一 一定係後面
中菜食材、煮法、混醬
點minor變化法?
On 9 日本菜你食一個月就厭 中菜食幾多都得
鬼佬meal deal仲好食過中菜啦
小麥係歐洲主食
變化豐富啲係正常
米咪又調返轉亞洲贏晒
意大利米,西班牙米都係得一款煮法

人地唔同國家一樣有唔同煮法,唔同配搭,仲有比你大陸更多既新鮮食材選擇。

我focus 既位係唔好坐係井底話自己「世一」,因為你覺得自己世一係自己食慣左,你全世界範圍投票中菜絕對唔會係頭三

愛支病人真係聽唔明人話
平係一回事,同啲客傾偈都講到明係覺得中菜好食
無謂有個宗祠就踩
中菜
香料其實都好多
花椒八角桂皮香葉茴香草果陳皮紫蘇等
只係唔會單一使用
廣東,潮州滷水,重慶火鍋,燒烤既孜然
真係冇得比?
你咪問下日本人係咪咁諗囉,屌人地日本人食成世都係日本野添。

都唔知邊個戇鳩
你厭就個個都厭, 人類代表呀你?
中菜係得法國菜可以比較
用烹調手法嘅複雜性嚟計
其他地方既菜式其實都好簡單
On9
可以睇得出你見識少,無去過歐洲嘅高級餐廳

😂😂
你冇食過好野姐
法國菜意大利菜大把好野食大把變化
定你以為鬼佬得牛扒pizza?
你講嘅所謂中菜跟本就係先入為主覺得係粵菜
公平少少如果係四川菜/上海菜同日本菜你又揀邊邊?
日日食水煮魚麻辣火鍋?
樓主未食過
因為歷史上中國人窮姐你覺得以前啲人唔想好似鬼佬日日食牛扒咩
唔係要踩中菜、始終係大家家常便飯,大家熟悉一定會加分
但永遠依啲大大聲話中菜世一既人九成都係冇見識冇食過好野,西意法已經大把好野食,其實連登仔個腦係咪得香港大陸同日本
要吹捧中菜都搵間高級啲/正宗啲既中菜嚟講喇屌,開口埋口講咩蒸魚燒味,屌平時咪又係食酒樓貨
東歐菜同南歐菜都做得好出色
唔計政治立場中菜就世一
咁計埋政治立場咩菜變世一?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞