其實中菜真係稱得上世一,唔計政治立場

557 回覆
1584 Like 238 Dislike
有人話日本菜先係世一,其實完全冇point
老實講剩係計多樣性,口味多元化
由四川一路食辣,到廣東清淡,再上南京上海甜口
就算成個歐洲都冇咁多元化
你睇下美國d白人飯,口味都偏向單一
其實除咗中国人自己話自己世一之外仲有乜人會同意?
你食開呢類菜先入為主咋
過咗外國先覺得中菜世一 日日啲鬼佬同事都望住我個飯盒流晒口水
咁你講下歐洲咁多國家
D菜式有冇咁多變化?
如果講緊成世只可以食一樣...
中菜同日本菜都可以世一...主要係贏在本身唔差之外仲好多選擇...

但原因都有可能係我地對其他地方既菜式根本唔完全了解...
根本唔知人地仲有咩食...亦都無機會試...就算俾你飛過去...你都係試得好少野...
但越高級果d中菜越冇左自己特色, 似係中式西餐
高級中菜越來越細碟, 冇左中菜果種排場
同埋分開頭盤, 主菜冇左中菜果種一次過多選擇
你用英文睇下美國飲食文化既wiki就會發現自己唔識勁多野

情況同一個美國人當左中餐得拉麵同包差唔多
日本菜如果計埋佢地既中華料理同洋食既話,咁個內容都好豐富。
咁你隨口up下啲野食

間中睇下戲都會見佢地有講下菜式既,我都想試下南方辣蝦同煙燻烤肉。唔同地區個做法都有些少唔同所以想試下。
打卡就日本菜贏
一個「中」字俾你騎劫哂咁多種菜式

川湘京滬粵你唔分細啲?
屌你樓下街坊茶記個menu都豐富過佢
你係來搞笑嗎
鬼佬來講,好似公認係意粉同法國佬d野好食
拉麵壽司鰻魚飯真係食一世都唔會厭
土耳其菜都好豐富
歐亞阿拉伯特色都有
狗肉 貓肉真係除左中菜好難食到
食材多元
猴子腦,蝙蝠湯,牛歡喜,各式鞭酒,果子狸
鬼佬邊有咁多種食材
日本菜係最無聊同死板
雖然成日整色整水
但食落就會發現調味仲有烹調手法都好單一
唔好講中菜
東南亞菜式都羸幾條街
冬蔭功同pho呢啲層次咁豐富嘅口味
真係唔知發明嗰個人點諗出嚟
飲食本身就係一種文化黎,每個地方既飲食就代表左當地既文化特色,中菜本身只係一個好籠統既字眼
所以就咁中菜同日本菜比根本無意思,你講個d根本唔係多元化,而係純粹將好多完全唔同既飲食撈埋一齊就叫中菜咁
要比應該係四川菜或者廣東菜同日本菜比,咁先有可比性
中華料理同洋食勉強咗啲
拎壽司同拉麵出嚟就有得鬥下
呢兩樣好具代表性同特色
西班牙菜???
你地要開幾多個掛住中菜既post?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞