其實中菜真係稱得上世一,唔計政治立場

557 回覆
1584 Like 238 Dislike
食開屎都重要咁自豪你都算係第一個
食個中菜都計政治立場
現實係你食一星期都厭
中菜嘅上菜模式斷圍計,一圍約十二人,感覺好大鑊飯感覺,難上Fine Dinning!!
做唔到日菜同法國菜個種一對一上菜服務從而做到精緻感。
你有咁既認知, 係你食得少
皮凍食過未? 蒜泥白肉食過未? 龍井蝦仁食過未?
仲有粥底火鍋, 清水火鍋, 開水白菜

你覺得重口, 係因為呢D易煮
就係專呃D唔識食既人, 濃油赤醬, 本身撈好個汁, 就可以遮到好多問題
真正做得好既濃油赤醬, 係賦予多層次既味道
單單一個鹹, 鹽既鹹, 豉油既鹹, 乾貨海鮮既鹹, 金華火腿既鹹, 係完全唔同
你唔識食, 就咪走出黎柒
滿漢全席已經夠屌打
我菜世一
依家係預製菜嘅年代
燒味難講, 因為無論食材成本, 還是係時間成本都太高
而且好難標準化, 係華人地區, 前面果個斬雞脾, 到你斬雞翼, 下一個斬雞胸
一定會俾人嘈到仆街

不過點心, 小菜無問題, 前提係好食
食過靚嘅“清水白菜”, 清淡得嚟,口感好豐富, 金華火腿嗰隻鹹味又係好鍾意, 細細哋一塊, 龍井蝦仁真係靚嘅, 啲茶葉味回甘,食落去脆口嘅茶葉, 同鮮味蝦仁
我係中國人呀hi
如果呢個post有幫到你紮職記得請飲茶
中式茶啦梗係,加中式點心
睇topic 我以為中菜係邊個av 女優
香港出名多野食
會唔會識咁少
現實係你食一星期中菜都厭
外國人係唔識欣賞呢D多層次既味道
佢地會覺得太複雜, 會混淆主要既味道
中國人不嬲食唔慣其他地方野,就以為係世一
中國人食中菜會厭?
法國餐得啖笑,求其落街市買舊燒鴨好食過佢整色整水嘅煙鴨胸
我實厭
你唔使報菜名我可以報多過你n倍嘅重口味菜式名。

重口味菜係中菜嘅絕對主流,唔講仲以為中國人日日食清水火鍋
上網睇中國食物片,低端嗰班街邊食碗麵,癡撚線一勺勺味精咁加再落pat紅色野落去。高端嗰班老飯骨班廢老夠高級喇掛,屌咪又係煮一Pat野咁勁重口味,知識又落後,煮得又唔嚴謹。咪咁夜郎自大啦
呢個post勁多中國人
口感豐富其實法國菜都唔錯, 都係講緊啲做法複雜嘅, 例如法國血鴨, 油封鴨, 各種法式燉鍋...
你咁講, 咪證明你既認知係有問題
重慶四川果邊的確係食開重口, 但係廣州呢度好多都清淡
你係上網睇片, 我係真係坐和諧號入去廣州做野入去食過
的確, 不過正宗法國菜唔係為左溝女, 一定唔會揀
上菜真係太太太太慢
煙燻鴨胸好好味喎, 港式燒鵝做法步驟其實都唔少, 只不過就咁行落街叫人斬料, 唔係你整你以為好易啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞