其實中菜真係稱得上世一,唔計政治立場

557 回覆
1576 Like 237 Dislike
地球菜先係世界第一
狗都唔撚屌,仲好意思懶型想收大家皮咁款
可能佢哋班支那仔就係香港越開越多農耕記、太二酸菜魚嘅原因

我食各款拉麵、壽司得啦,中菜留俾佢哋食

樓價RIP !將軍澳已變成「小深圳」處處"支味" 居民苦笑
https://lih.kg/3795009
香料呀
你食得出小茴香 白芷 香砂 香葉呢D咩?
中菜用香料唔係好似中東印度國家咁,所有嘢都in your face,係好多好subtle嘅味加埋一齊

川菜花椒辣椒做主角,但都加咗好多其他嘢
唔好整火鍋湯底咁複雜,就算係就咁一個紅油都用咗好多香料,無加根本唔係嗰隻味
我唔係講緊你去連鎖餐廳用預製醬預製菜嘅四川餐廳呀
其實唔係marketing 勁
係簡單易整利潤高先係外國開到一地都係
川菜有隻首本名菜叫“開水白菜”
呢個真

有啲人日日都食三文治,食個薯片就完。
望任我地啲lunch日日都好奇我地有咩食,點解日日都唔同款。

啲越南仔仲癲,成日帶埋個碗叮湯碌麵食 順化粉,牛肉粉。
又話幾十隻香料?呢啲好普通咋喎 咪又係一般滷水料差唔多嗰啲嘢

某啲日本菜個setup易玩
壽司師傅,鐵板燒呢啲可以面對面整俾你食
有埋個體驗
其他中西餐一定要廚房入面整
為踩而踩
香港人個劣根性就係永遠踩自己野,然後崇洋崇日
所謂首本名菜咪就係等於法國菜嘅普通consommé湯底又唔講
人地提議咗喇你又冇聲出
有就有,不過質素就.....
中餐就係嗰啲瑩光汁咕嚕肉加薯條
日本就係嗰啲開粉味精麵(wagamama)

反而香港要食地道嘅唔同菜式真係唔難
【四川火锅全系列!P1火锅底料、P2火锅老油、P3火锅红汤蘸料】 https://www.bilibili.com/video/BV1X4411p7Cn/?share_source=copy_web&vd_source=e8cd4b91b93733cc2a2ed759b8cc206a

佢呢度仲有好多無用到
例如蓽撥 沙薑 甘草
每個人條方都唔同...
去撚左歐洲玩半年,9成時間都食返中菜
你食過就知唔係冚哂
係好subtle嘅味
簡單D講中西式都成日用到香葉,清淡濃味都會用
你試吓就咁開熱水飲啖睇下咩味

香料嘅運用就係要搵到唔同香料配搭比例出嚟
唔係越霸道就越西利....
如果你試下煮嘢食咪知我講緊咩囉食唔出咩味,但無咗就一定好覺
歐洲D中餐館大部分都係大陸人開嘅劣食
用嚟刷身份,又會請黑工
仲有講埋好多日餐都係中國人開,又會有越南人開中餐

利申:喺歐洲住咗好幾年
就算中菜唔係世一
都唔會係日本菜啦
咁少變化
點會係日本
泰國就有
我自己做滷水或者辣椒油都係咁上下嘅嘢,冇乜咁特別,炒咖喱膽又有另一堆香料,東南亞嗰堆又有少少唔同,再去到南歐,中歐又有唔同嘅香料,仲未計自己種嘅新鮮香草,相對中菜用嘅香料真係嚟嚟去去都係嗰幾樣,維持原判:都係走唔出「滷水」嘅味道
agree
泰國,PHO個調味根本唔同中式風格
唔計新鮮香草,中菜連檸檬都好少用
泰國PHO果D可以整到好FRESH,好清新
中菜我一時真係諗唔到咩日常菜式可以用好FRESH,好清新來形容
順德魚生算唔算?
fun fact 你喺歐洲 除咗london叫有力一戰 冇一個地方有香港咁多唔同款嘅亞洲菜 特別東亞同東南亞菜
鬼佬食wagamama都食到舐舐脷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞