其實中菜真係稱得上世一,唔計政治立場

557 回覆
1584 Like 238 Dislike
日本菜好仔細
劏魚做魚生都用好幾把刀
中菜一刀到尾整淡水魚生比肥媽品嘗
但廣東以外嘅中國人覺得魯菜先係世一
D人仲會話粵菜淡茂茂

雖然我不能理解
香港人會覺得日本菜高分d
我睇標題都諗有無人po我菜
日餐西餐一味屈食材靚
中餐用料更閪都煮到碟似樣既出黎
蛋炒飯 鬆肉粉牛河 火腿絲星洲米
兩睇啦
一刀走天涯都係有功夫嘅
中菜大把嘢講究刀工啦都,咁都好比
你最多話大家衛生意識唔同囉
同香港菜打和
真 我淨係聽華人話自己中菜世一
係外國最多聽人地話delicious/amazing ,問佢地算唔算世一
大部分揀意大利/日本
一個蒸一個蒸焗
廣東省地域已經係一個中型歐洲國家
認真, 日本的中華料理 = shit
點睇日式餃子?
人地多選擇唔等於食厭自己食物
人地印度玩香料,支那玩工業級豉油豆瓣醬
我從來無話其他國家既菜就一定要整體咁去討論
而且文化既野從來都無一定standard,但中國好明顯有好多唔同完全唔同風格既菜系,乜風格都撈埋一齊根本就完全無意思
咁我唔拗,中菜都有焗爐,okay? 你睇番清楚而家係拗緊乜先,上面巴打係講緊「但你講diversity, 中菜點輸,先唔講食材,淨係烹調方法都幾十樣」。

我唔認為西菜(法國菜) 烹調方法少得過中菜幾多,甚至可能比中菜更多。en papillote用不一樣嘅方法做出同一個蒸嘅效果你就唔計,就算當法國佬唔識蒸嘢呢一招,咁又証明咗啲乜?中菜佬識整芝士?識烘朱古力豆temper朱古力?識用蛋/mustard打emulsified嘅汁?識打meringue做各式咸甜小食蛋糕?呢度唔係講緊一款或者一系列菜式,而係講緊唔同嘅烹調技法。就算例如中式有煲粥、有點心,佢地用到嘅技法都係走唔出上面已經講咗嘅煎炒煮炸蒸炆燉嗰堆。

上面都係只用西廚傳統技法做例子,已經專登唔講西廚嘅現代烹調手法
呢度唔係講中菜咩

香港菜其實點樣獨立同中菜分開?

我剩係諗到冰室茶記蛋撻奶茶菠蘿包之類有少少西化既食物
最多比埋燒味同點心計香港

其他都係普通廣東菜?
中肯

我就係咁意思,唔係話中菜唔好食,只係好多人唔會覺得中菜係世一
Ching就真係有根有據,唔係靠吹
因為自己基因先決都知西=高級
大統一計我話地球菜世一
歐洲中餐廳一啲都唔平,好多都仲貴過local food

美國 =/= “外國”
panda express一盒盒 =/= ”外國中餐”
係因為中菜這個字太屈,應該攞西餐比
咁講啦,點解同一個地方唔同風格嘅菜就唔喺度埋一齊討論先,依家講緊係以國家或者文化作為緯度嘅討論和,無論四川菜上海菜廣東菜北京菜,佢哋嘅相同之處係多過唔同嘅地方喎,點解又唔可以一齊討論?

就算講起話唔同分隔要分開討論,人哋問咗你咁多次點解外國菜唔使分開地域討論,而你覆你覆佢都係嗰三篤屁,完全冇啲具體事例證明中菜,係要分開外國菜唔使分開嘅原因
中國=聯合國
北佬南佬飲食風格融為一體
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞