Samsung Galaxy 討論區 (300) One UI 6.1有update

977 回覆
8 Like 6 Dislike
原廠一暗就會係咁拉iso
得左了 可以雙向
係one drive 到入返啲相係Samsung 相簿就得
唔該晒
係無論光暗都會拉到爆撚晒光先識停
真係唔知出咗book 5 pro
4好似都係年頭嘅事
gcam邊度down
https://t.me/gcam_javasabr/136496
入group睇pin down返自己部機嘅profile
仆街我啱啱試唔得嘅
晏啲再試吓
要下載落Samsung 相簿入面先得
根本佢都冇心做摺機
調返轉你覺得佢有咩機有心做 其實部部都係唧牙膏
細機S25傳聞仲係用緊S22個三組鏡

其他廠好有心做,唔係因為 One UI,一早走咗
*唔係因為 One UI、Smart Octopus on Samsung Pay 同埋 vivo / OPPO 啲 Ultra 機冇國際版,一早走咗
我等緊部iphone出貨就同三星講88
用緊fold 4 12gb ram
我走既原因係因為memory management既問題
已經係到叫過幾次春
岩岩我叫緊外賣
淨係whatsapp同幾個app係咁switch
已經狂reload 外賣都要重新叫
我之後睇人網上評測好多牌子電話backgroud app reload情況
三星真係排最尾
淨係keep到7個app 係background唔reload

三星逼走左我了
嚟緊重點應該都係software
第一次見原來animation都可以有咁多settings
花生說已經試過 三星Ram Plus一定要開到最大

熄咗個put apps into sleep / 查下reload app係咪set咗restricted battery

成日都係個系統懶醒乜都掉入deep sleep搞到又唔update又要reload
而家部A8 Star用左6年幾,唔知做咩呢排開始突然會熄左重開機,但係又卡住左係samsung個字到。
可能要換機了咁耐。
想問A55抵唔抵換? 定係比貴少少新個部s24 fe抵換?
s系列都冇SD卡插
我發現好多app default都set左 restirct chrome foodpanda果d
一d就optimise whatsapp果d
但係有d app 佢default optimise 但係都照reload
我宜家全部set曬optimise算
睇下有冇改善
咁樣都幾痴線
佢有冇12 gb ram test
我全部方法試過
連港版唔support既memory guardian裝埋都係無改善
restricted變optimize就好大機會好咗

亦都可以揀3個app keeps open就一定唔會reload
12GB未開就7個 佢冇試12GB開咗會點
不過問題係kill app係random
要減低kill嘅機會應該係揀unrestricted?
原來最多3個apps keep open
我仲係到諗點解有D app block左唔比keep open
fold4真係用得好辛苦
例如plan緊旅行買機票 申請其他野
搶飛 叫外賣 etc...
一switch幾個app睇其他野 or 熄mon
chrome,trip com foodpanda
總之咩9app都reload 全部data要重新入過
玩電話game 開chrome睇攻略
入返隻game又reload 再入chrome又reload
但係我keep open唔到 d app
原來係因為過3個上限
咁我試左optimise先
睇下有冇改善
4代同鏡真係灰

其實應該ultrawide 換返1/2.55" 以上既50mp,
tele 都係1/2.55"以上50mp, 最多變2.5x 再數碼變5x

主鏡就主流唔係大大舊既影相旗艦都係用1/1.55", 就當佢ok, 當然有1/1.3" 果啲就好。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞