北角開槍 死者父親:報警只為將兒子送院 唔明白點解要開槍

894 回覆
300 Like 68 Dislike
老實講你覺得打死人係野蠻已經好左好天真 成個人類歷史都係野蠻架啦
我有啲覺得同你講野哂口水了 都係果句 你啱哂全世界錯咩
咁多口水就比啲實際行動搞到全世界警察都改善下資源環境程序啦
全世界點解都咁野蠻架 唔應該係咁架 RRRRR
你做低層職位?
本來就要考慮uncertainty
係某 d情況下有更好outcome就應該做
講緊你 分開黎講 呢4個字係弱智呀 傻閪
正常唔係應該報案人話定自己有生命危險
要冇gear警照上黎
或者接線員搞清楚哂係安全既先叫防暴警遲上咩
咁老美一樣情況報案都係正常gear巡警到先 call支援 叫人放低武器
個犯衝就射死架啦
所以我真係唔覺得港警做法同外國有分別同有錯
你話呢單野如果你當係有得救 都係報案人/報線做錯
閱讀理解U
我以為你jer開槍有錯咪同你分開講 而家我分唔分都覺得你好傻好天真喎傻閪
你天真到咁咪慢慢閱讀 開槍野蠻
小學生咩
接綫生錯唔使train?
可以唔跟進?
你死lur爛lur仲好笑

係咁架啦 好出奇呀
這裡是香港
其實都唔知你想佢檢討咩 毫無意義
我地長官講得出執法要道歉 天方夜譚架大佬
你天真完個spray想天真埋我地正苦做野改進呀
更何況我同你都係係連登吹過水jer下佢地做法對錯 到最後都係得個滿足自己個結果
我分享哂我睇法就係資源就係度做法就係度 幾乎全世界都係咁做
你咪慢慢話佢野蠻同做錯 事實就可能永遠都係呢個level唔會有進步
咁你講警察冇錯有乜意義
想正苦改進都唔得 你而家係咪煽動我仇恨政府
大家咁話
利申政府做咩都啱 我愛國愛黨支持警方一切合法決定
不斷打稻草人 spin新topic
"咁你講警察冇錯有乜意義"
咪唔滿意你個諗法 講下自己既諗法囉 討論區丫嘛
大家都唔會實際有作為架啦
啱 同保安討論sop係冇意義嘅 block
我舊topic close左file啦 我立場企唔夠硬咩
咪上門警開槍點都冇錯 個犯抵死 要捉蟲就捉報案/接線生
淨一句人身攻擊 我都未block你啦天真垃圾
白卡 拎架生 一律開槍
拎架生 一律開槍
揸刀衝過去係黑警講架姐
我點知係咪真
用你講法其實有人拎住刀差佬已經要拔槍準備隨時開槍
用刀黎講佢要攻擊你根本唔洗任何準備動作
上一秒企定定唔陏下一秒已經可以發動攻擊

而喺胡椒噴霧射程範圍內,對方完全可以一兩秒已經埋到身,你行埋去用胡椒噴霧射佢其實已經處於一個極危險嘅區域,佢一反擊你就唔會有機會拔槍制止佢

That’s why美國差佬啲body cam十單九單都係咁,一見到對方手上有刀已經拔槍,向你衝埋黎即刻射到佢訓低為止
對方空手美國警察都用槍架啦
關把刀咩事?
老老實實其實你拎得刀對周圍嘅人造成危險
差佬好大機會開槍打你係你自己造成嘅局面
應該要自己為自己行為負責

差佬提升訓練或裝備一定係好事
唔洗下下要攞人命
重點係眼前嘅威脅有幾大
面對住拎刀嘅人第一時間選擇用槍我唔覺得有咩問題
大家覺得有胡椒噴霧有盾可以用
但依家真係唔係拍戲
訓練再有素都好,一代宗師都係
都無可能百份百信心擋晒對方嘅攻擊
而當對方手上係刀時,中一下已經夠攞命
可能大家立場完全唔同
你覺得差佬要take risk係合理
但我唔覺得係
拎得刀起得步,就會開槍打你
絕大部份國家都係咁嘅準則
暫時未見過任何地方有類似case法庭會判個差佬錯

至於有無call支援,其實大家都唔知住
但正常我會估有囉
第一批到場嘅差佬要評估現場有無需要支援
到場佢要call返上台報咩情況,有刀一定即刻報
見到對方有刀自己無鐵甲威龍你估班差佬唔驚

同埋呢班好似係EU黎
佢哋有自己主管同指揮中心
正路係要keep住報告現場咩情況
如果知道有刀,都幾肯定已經有支援去緊現場
上樓case差佬處理得好小心
個主管都唔會由得你唔報告唔剩自把自為
未L訓醒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞