北角開槍 死者父親:報警只為將兒子送院 唔明白點解要開槍

894 回覆
300 Like 68 Dislike
例牌動作:點解報警,發生咩事,對家咩人,有無武器,有無暴力,有無人受傷,對方年紀
你要知道佢當刻既資訊得報案人比佢,報案人比錯資訊佢,佢唔會有其他方法去了解到
同埋佢地問嗰啲係yes no question,已經盡量搜集佢地要既野,至於你要再祥細d ,我相信問得都到左
利申,識人之前做差佬,因為呢單野我有問佢之前係點做
其實都唯有等死因庭
有排等
係 仲要只係有多d資料 都唔一定有真相
算係咁
之前報警途中cut咗線,佢打返黎係用好婉轉嘅方法問問題,驚你比人威脅緊
唔係政治case呢啲底層差佬如果犯錯應該都唔會有人包庇掩蓋
其實拎刀 勸阻無效已經可以合法開槍
胡椒噴霧對精神病發作既人係無用
比人砍果個唔係你 你緊係唔會驚唔會緊張

你比人攞把刀衝埋黎重諗住入佢中路?
比人斬都唔好開槍

叫人入佢中路制服佢果班人真係好野

返正命就人地搏

自己出把口

人地就命賤 自己命貴
其實點會知呢單係點
佢講嘅係個training係點 今次係點應該等到死因庭開先有少少資料
同埋你講嘅都未包括 我話可能可以做嘅野 咁點知佢有冇做?
網上面有唔少911 dispatcher嘅錄音
dispatcher除左畀到你舉出黎嘅yes no questions嘅答案 仲有好多方法可以幫到報案人/或者後續調查
相信今次個dispatcher問得都問左係太大嘅assumption 因為可能幫到件事嘅做法多不勝數
點答你呢句
你親身試過?

試完再開槍唔得?
不如話試兩刀先

或者把刀未開鋒
幾時話入佢中路?
spray 個range有幾米
前面仲可以搵人揸防暴盾
無揸刀都驚有生命危險開槍
你揸住刀喎
你試下搵把刀劈防暴盾?
有人叫你劈盾唔劈人?
唔劈人攞把刀黎做咩

劈地下?
個盾人咁大 點劈到人
如果叫班人係現場對住個拎刀既傻佬 分分鐘十個有九個都清空彈夾
5年前都證明其實胡椒噴霧對一啲有決心向前衝嘅人來講係無乜作用,
冇gear都得? 你開到眼?
我未就係講緊佢地例牌動作係點
911 嗰d 未玩,個個做法又差唔多,對方咩人黑白黃,武器咁
都係嗰句,你問得太多,問完都到左場
定你想樓下問完先上去?
然後問完都係未必有用,因為你一程lift 個情況都會變
dispatch左人就cut綫?
dispatch左再繼續問咪得
咪講左可以一直通話直至警員到達
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞