北角開槍 死者父親:報警只為將兒子送院 唔明白點解要開槍

894 回覆
300 Like 68 Dislike
個兇手已經殺完人
畀人拎張凳扑一下
呆咗但係道
就叫做制伏到?
有冇其方法好啲?你係腥港人?啱啱落嚟香港?

2023年6月2日,鑽石山荷里活廣場發生兇殺案,一名39歲男子持刀無差別襲擊兩名女子,令二人中多刀身亡,恐怖畫面震驚全城。當時商場內雞飛狗走,任職廚師的輝哥聽到呼救聲,立即手擸兩張圓凳,跑到人去樓空的走廊制止疑兇繼續傷人。圓凳鬥長刀,異常凶險,從沒習武兼年屆六旬的輝哥救人心切,用圓凳朝疑兇額頭「鋤咗」兩下,對方疑稍為清醒,呆站哭泣。輝哥事後被網民稱為「英雄」

啱啱殺完兩個,6張嘢廚師用凳都制服到啦。覺得真係無其他方法咪直接開放槍權,炒哂警察,一人一把槍咪重好
個兇手已經殺完人
畀人拎張凳扑一下
呆咗係道
就叫做制伏到?
咁都唔止制伏到?
殺2個係殺,殺多幾個又係殺,而且就係殺完2個先更加證明把刀殺到人,咁唔係更加危險咩
唔叫
長官做野唔使你教
照你都講,咪更加要炒哂警察同開放槍權,有咩事射頭就搞掂
你肯答學堂學咗啲咩
究竟學堂學咗啲咩

你未讀過小學唔識字呀
>數月前兒子曾經病發,當時已入院治療,且有好轉跡象,「都係報警,兩至三個人捉佢醫,醫咗兩、三個月又好返喇。」

次次都浪費人力物力,搞你一個醫唔好嘅case
荷里活廣場嗰單
係個兇手自己放棄武力

定係大部份精神有問題嘅人
畀人扑個頭一下就會呆咗唔郁?
呢個認知係基於咩理由?

本身個廚師淨係拎張凳埋去一個有刀嘅人附近
已經好危險, 個兇手無繼續攻擊只係佢好彩
我都無入過學堂, 我真係答你唔到
我只係向你請教下有無好意見
咁就變左凶宅又冇左個仔
所以要開放槍權,唔洗靠好彩
阻差收工 一槍了
正常人認知學堂應該有教點樣制伏持械目標
點解要開槍?
咪就係你哋成家人無好好地收埋啲利器之嘛
咁簡單嘅嘢都做唔到,仲好意思將個波推落執法人員度
佢有攻擊動作,手上有刀,周圍有人,咪開槍制服佢
邊個國家學堂/指引唔係咁?
有冇source
連登仔可以徒手制服
或者可以用愛去感化佢
你質疑人開槍發表偉論前唔問下自己有無source

USA Department of Juctice

Law enforcement officers and correctional officers of the Department of Justice may use deadly force only when necessary, that is, when the officer has a reasonable belief that the subject of such force poses an imminent danger of death or serious physical injury to the officer or to another person.
美國一般人可以持槍,香港人可以咩
when necessary, that is, when the officer has a reasonable belief

你copy段嘢之前上吓基本英文堂先啦先好亂quote英文source
Law enforcement officers and correctional officers of the Department of Justice may use deadly force only when necessary, that is, when the officer has a reasonable belief that the subject of such force poses an imminent danger of death or serious physical injury to the officer or to another person.

成段嘢用咗至少4個可商榷既字眼

你唔識英文都識用翻譯軟件啩
重有only
英國

As police guidance indicates, the primary purpose of opening fire is:

To prevent an immediate threat to life by shooting to stop the subject from carrying out their intended or threatened course of action. In most circumstances this is achieved by aiming to strike the central body mass (i.e. the torso).
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞