北角開槍 死者父親:報警只為將兒子送院 唔明白點解要開槍

894 回覆
300 Like 68 Dislike
你都係唔好諗咁多喇 你啱哂成個世界做錯哂咩
講到尾又咪係呢個資源就呢個水準
政府圍埋條數覺得popo呢個水準呢個處理方法最合成本效益就係架啦
人命bullshit黎架咋 下下入市民角度睇根本冇意義
popo個立場就最緊要自己條命 仲同你盾+spray
人地法國防暴警係呢個gear之後連槍都唔帶驚人搶槍
問題係人地唔大型示威都唔會出呢set gear
收多幾倍稅個個警察一Set防護衣再加重訓練再請多幾個人你話好唔好
咁即係冇問題啦 開槍邊有錯
你唔趕去先又唔知咩情況
咁個警察知道有人持刀後 有冇call支援?
call完支援之後呢 又咪係企係度叫佢放低刀
唔通直接跑走等防暴gear到?
個犯要拎刀衝唔係檢討個犯抵死先啱咩
已經講過 有冇錯要睇
dispatcher喺警員到前有冇保持通話 持續monitor情況:有冇武器 情緒 行為 唔一定要趕去先知情況
提醒報案人安全情況下 先拎走可能武器 搵野保護自己 準備逃生路線

有冇安排人手拎gear增援
咁即係有冇call?
個犯今次都衝左去送死 執著有冇call有意義咩
會唔會係報案果個先大責任 明明以前呢啲新聞都見到防暴gear上門多
dispatcher廢架?
咁以後唔洗咁多裝備啦
拔槍指住人 唔聽指示就殺咪得

支援未到前就比刀手襲擊 開槍係無可避免
但如果佢連支援都冇call
咁到場的警察一定有責任
老實講唔廢先成問題
不過你冷靜啲 檢討我地政府同長官我驚你出事
分開黎講持刀衝過黎開槍成個世界標準睇點都係冇錯
你話單野唔係突發 前面點會咁處理既....只可以講係咁架啦 好出奇呀
單case有講個popo點處理咩 個新聞都冇寫
我純粹睇結果個刀手衝比人射死覺得唔洗care
至於有冇責任...我地香港長官喎ching
執法要道歉 天方夜譚.jpg
而家就話係咁架啦 好出奇呀

分開黎講 咁不如分開埋揸刀衝過黎
分開黎講 開槍打死人就係野蠻
有人野蠻地拎刀斬你你好文明咁對抗佢?
你一直提既好多人再加spray+盾? 咩防暴叉果啲?
野蠻咪野蠻 我點都企對住拎刀衝出黎既開槍冇錯
唔滿意既自己諗下點解全世界都唔拎資源去跟你方法做
你自己話要分開黎講 咁分開埋有人施襲咯

全世界呢d case都唔call back up?dispatcher唔自己主動問問題?
拿假如有白卡追住你黎斬
你想popo文明地叫防暴再take你黎做risk玩spray定直接開槍先
家下單新聞就咁講上門處理既係一般gear警 個犯拎刀衝 警察開槍
我真係想知你唔滿意邊個位
假乜撚如
你自己話分開講嘅
你想講dispatcher水左個一般gear警上去先出事?
咁責任係佢同報案果個啦
個popo上左去有冇call支援對個犯拎刀衝比人射死個結果有冇變?
點解咁care支唔支援
分開講呀 個犯拎刀衝射死冇錯 close file 你收聲
我幾時話disparcher水人

有支援 就有機會拖到支援黎
到時就唔會得開槍一個option
即係你覺得美警有body cam 下下射死人之前都call哂支援
之後先射死就冇事
我地長官就有錯
問題係單新聞都冇提過佢有冇call支援
點解係執著支援個位 我硬係覺得好離題 你覺得程序有錯
咁我就覺得前面咁樣放一般gear警上去已經有錯啦
分開講呀 開槍打死人就係野蠻
有機會 咁而家呢單有冇 香港又冇body cam你點知佢做啱定做錯
野蠻係有錯咩你覺得 咁點文明地對抗呀冷氣軍師
即係你執著緊一個你自己都唔知popo有冇做錯既錯誤度 wtf
你話檢討開槍呢啲已經firm左既野都算啦
第一句岩
如果長官有call backup就冇問題

新聞冇任何細節

當冇gear 5分鐘到 有gear 10分鐘到
唔放一般gear警員上去嘅話
第5-9分鐘時精神病人突然發作斬人 報案人可以點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞