北角開槍 死者父親:報警只為將兒子送院 唔明白點解要開槍

894 回覆
300 Like 68 Dislike
Search返呢單野,好陰功
其實香港都好多思覺失調而斬人嘅case
但啲精神科醫生成日講佢哋99%冇攻擊性
都唔知想點
真係靠執生,無得一概一論
有d 精神病人見到長官拎gear 會即刻跳哂制,無gear 下既情況下同佢傾計個交流會好好多,當時有gear就可以佢跳制可以多d 選擇做野
一概而論
仲有2021年西環的士司機俾個混血男殺左
個混血男又係思覺失調嘅
打中其他地方邊有咁易死
邊有咁易打中其他地方

呢兩句係唔相同
唔係有個易字你就表達到想講嘅意思
你要表達你唔覺得咁易打得中主動脈就應該用第二句

我已經好有心機覆你,亦都真係無野可以再講
雙刀較剪走去斬人都唔明白點解要開槍?
咁西利x光眼
我見到一槍擊斃以為射頭,因為射頭過射心口

一開波就講易啦
係你班頭大過心既奇人異士盲屌
又多一個頭細過心既奇人異士
我覺得係可以檢討做法嘅 但要知道更多context

可能可以做嘅 譬如係
喺警員到場前dispatcher同報案人保持通話 keep住評估情況 例如係咪揸住武器 情緒 行為,亦可以提醒報案人係安全情況下先收走可能武器 搵可以用黎保護自己嘅野 諗定逃生路線;
警員分兩路人 一路先去現場 另一路攞gear再去
如果有1000個病人 咁已經有10個係隨時會攻擊人啦
係呀 地球好危險架 你返火星啦
係都你班頭細過心既畸形走啦
佢一係就係lur地 一係就好撚蠢
報案中心嗰part我都同意

至於真係上樓班差佬,分兩路都係解決唔到問題
樓上個患者見到差佬到場會點反應都係買大細
退一步講暫時唯一叫好啲嘅做法都係全team上齊架生先上樓
最起碼叫保護到自己先
唔會再覆佢
劉浩龍都話佢極危險
你有gear 佢跳制你都可以武力制服佢
冇gear 當呢刻佢冷靜 你就唔使防佢突然跳制?
呢 d case一定係以約束佢嘅行動為目標 唔會選擇信佢冷靜返就冇事
有冇事送到醫院等醫生睇

個問題唔係 係咪要一概而論
而係要對呢d uncertainty 有冇一套計劃應對
係咁你俾人打,人地拎齊野,半個鐘後到都ok先?
分兩路係如果可以拖到另一路黎 制服佢就唔會只有開槍一個option
同埋應對到有人話報警當刻已經係有生命危險嘅情況 可以有人第一時間開槍
佢無武器同有無武器既情況下差好遠
無武器既話,差佬d 恆常裝備已經足夠應付精神病人,仲要係人多蝦人小,所以一般有暴力既精神病人唔eu特別架生就夠做
同埋接call 嗰下一般情況下差佬都會打比報案條友咩料,去評估拎d 乜上去,個報案人無講有武器既話,佢地就唔拎過多既野上去
Btw
今次呢單都可能有其他EU車支援緊
呢班即時上咗去嘅可能就係所謂第一路人
dispatcher應該係受過訓練嘛
如果報案人冇講 佢可以問
況且好多情況下報案人都未必可以有組織咁講述情況 e.g.面臨緊危險 好緊張 好驚 情緒激動 老人 細路

dispatcher如果做得未夠好 唔叫警方改善 叫邊個改
所以話要有context
但而家嘅資訊係極少 咪會引起疑慮
唔可以假設佢哋無做嘅
以我自己親身經驗佢哋處理得算幾專業
該問嘅都有問,feel到你唔方便答仲會婉轉啲問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞