北角開槍 死者父親:報警只為將兒子送院 唔明白點解要開槍

894 回覆
300 Like 68 Dislike
喺香港都係死撚咗
認明左乜 點樣認明左
大佬呀
手持利器衝緊過去,唔開槍又話反應慢
大佬呀
警察有盾牌
咁急應該班唔切?
捉唔捉去青山
持利器衝去警察
俾著你都係要開槍
唔係過唔到中秋嘅就係個警察
差佬做野要你教?再嘈送埋你兩個落去團聚
是但啦, 總之依家差佬連調查都唔駛就已經判定咗行為無問題, 合法殺人架啦
深水埗好似係
幫你永久解決
死咗仲好
因為警察係受過訓練點應對呢d情況
正常有充足裝備的情況下 係唔會用槍黎解決件事

同埋「槍唔可以用嚟保護自己 只可以用嚟保護其他人」只係你的理解
邊隻字有話差佬唔應該開鎗
ching 係咪有咩誤會
其實就算兩個差人有盾
都好難制伏到死者
三個人有盾都可以做個三角形
兩個人埋去夾死者
佢一樣會有位走
死者係有可能會傷到其他人
學堂學咗啲咩?乜春都唔得,憑咩收咁高人工
: 我睇唔到我唔知道
咁不如直接開放槍權,炒哂警察
市民自己搞掂
反正有事開槍射頭就得
洗撚去學堂受訓半年
死左咪好囉, 再唔係咪一家人齊齊整整一齊走囉
睇過荷里活白卡殺人片之後
我覺得以識揸刀既白卡黎講
今次係對佢自己對家人對街坊都係一種解脫
彈離開槍口後因為火藥未完全燃燒同摩擦力減少而繼續加速並因慣性保持最高速一段時間

你邊part唔明?
定係你阿媽話樓下有蘋果雪梨賣,你會串鳩阿媽唔識水果,冇一樣水果叫「蘋果雪梨」

火藥跟本提供唔到個穩定向前嘅力
個影響根本就係太細

但係離開槍管摩擦力少,少少動力已經會令彈頭加速
你試下落街買蘋果雪梨睇下有無人明

我退多一步嚟講啦
究竟關慣性咩事呢?

請問你提鉛球/標鎗嚟比喻又係咩意思呢?
入過學堂就唔係萬能嘅

唔洗係現場即時比反應
又洗負責執行
ching 就算係紙上談兵
會唔會有其他方法好啲?
我咪問學堂學咗啲咩

究竟學堂學咗啲咩
依家似係班警察學堂紙上談兵,實際執行乜春都唔得
有冇其方法好啲?你係腥港人?啱啱落嚟香港?

2023年6月2日,鑽石山荷里活廣場發生兇殺案,一名39歲男子持刀無差別襲擊兩名女子,令二人中多刀身亡,恐怖畫面震驚全城。當時商場內雞飛狗走,任職廚師的輝哥聽到呼救聲,立即手擸兩張圓凳,跑到人去樓空的走廊制止疑兇繼續傷人。圓凳鬥長刀,異常凶險,從沒習武兼年屆六旬的輝哥救人心切,用圓凳朝疑兇額頭「鋤咗」兩下,對方疑稍為清醒,呆站哭泣。輝哥事後被網民稱為「英雄」

啱啱殺完兩個,6張嘢廚師用凳都制服到啦。覺得真係無其他方法咪直接開放槍權,炒哂警察,一人一把槍咪重好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞