北角開槍 死者父親:報警只為將兒子送院 唔明白點解要開槍

894 回覆
300 Like 68 Dislike
唔明?手無寸鐵嘅學生都射啦大佬
啱啱訓醒?
將應該比精神科嘅資源比落差佬身上,但變左可以噉樣解決白卡,都幾屈機
槍唔可以用嚟保護自己
只可以用嚟保護其他人
其實係點理解返嚟
咁點知佢有冇配合食藥?佢話會食藥你就信?
有冇做多一步轉介日間醫院每日去醫院報到食藥?
亦或每日同醫院zoom叫醫護睇佢食藥?
當然知有d精神病冇得斷尾啦
但經過咁多次出出入入醫院 醫畜仲係hea做
呢兩步都冇一步實施到唔怪得出事啦
解決病情咪加強監察囉 醫院辦公日非假日每曰要同醫院報到食藥好多出左院既精神病人都做緊啦
係咪又係前線人手緊張個d
因為佢有機會中槍都衝向你度拮你,所以要開槍
呢啲癲狗都放出嚟
乜野叫慣性加速
願諒小弟才疏學淺
淨聽過加速同慣性
介唔介意分享下
講左幾多次叫你唔好出黎7⋯⋯改名有鬼用咩⋯
成日話有哂通知
你點知當時接個call 係點?你知道當時報有人揸刀?
我睇新聞我只係見到個女報啊媽比老豆打,完全無新聞講過個長官到場前老豆有揸過刀,一係有你show 出黎比我睇下?
事發前,事主曾毆打其68歲母親致頭受傷、手部骨折。事後,母親及太太均須送院治理,情況穩定。他續指,暫未發現其有家暴紀錄。

原文網址: 北角開槍|鄰居聞警喝叫:放低把刀、放低鉸剪 呼喝數次後傳槍聲 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1057633?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
你咩料呢cctoy
即係唔敢覆自己柒

(你認為係1.5 m以上)

冇講過

1.5 m以下的話
子彈未達到最高速

亦都冇講過

呢段距離係1.5米定更多更少受好多因素影響

呢句我有講過,唔好扮睇唔到

仲未講你所提及嘅「慣性加速」

我前面咪講咗,又扮睇唔到
我同佢解釋子彈離開槍口後因為火藥未完全燃燒同摩擦力減少而繼續加速並因慣性保持最高速一段時間,結果佢曲解話冇一樣嘢叫「加速慣性」所以我講錯
杜拜王子呢廢物
柒頭
子彈出咗槍管之後
d 火藥燒未, 我就唔識
鉛球標槍無啦掛
究竟咩叫加速慣性
美斯呢
美斯咪同杜拜王子一齊撚鳩咗你件藍尸囉做乜鳩者你
而家間野賠晒錢喎
一定係撚埋碧咸
警察用嘅手鎗穿透力係偏低
打唔穿個人

申: 唔識鎗
早前有新聞話警察以前絆點三八左輪
之後會換晒做國產CF-98A
兩款鎗嘅子彈直徑都係大約9mm

可以睇返呢篇網上嘅報道

https://www.ourchinastory.com/zh/3929/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E8%BB%8D%E8%A3%9D%E8%AD%A6%E5%AF%9F%E8%80%83%E6%85%AE%E5%BC%95%E5%85%A5%E8%A3%9D%E5%82%99%20%E5%9C%8B%E7%94%A2%E3%80%8C92%E5%BC%8F%E3%80%8D%E6%89%8B%E6%A7%8D%E6%80%A7%E8%83%BD%E5%A6%82%E4%BD%95%EF%BC%9F

有專家指,9毫米手槍火力足夠大,制止力强,可以迅速制服歹徒,這對在城市執勤執法的警察至關重要。
  與此同時,大口徑槍彈火力強之餘,穿透力反而較弱,不會對歹徒旁边的人或物造成二次傷害;畢竟警察開槍是要讓歹徒失去反抗力,而非致命。
執法道歉天方夜譚
如果子彈仲係槍管火藥就已經燒曬,咁槍口焰係點嚟?定係你以為火藥係彈頭前面燒、推返粒子彈俾槍手?
你無答我咩叫加速慣性

子彈出咗膛個一刻就算唔係最快
仲有火藥未燒完
但係因為已經離開咗內鎗管
火藥跟本提供唔到個穩定向前嘅力
個影響根本就係太細
再者香港警察d 手鎗本身就係預打唔穿人體
做乜鳩者你
主辦方同球隊都分唔清

一定無撚你件藍尸啦廢物

繼續扯開話題唔敢應杜拜王子啦縮頭吱吱toy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞