北角開槍 死者父親:報警只為將兒子送院 唔明白點解要開槍

894 回覆
300 Like 68 Dislike
白卡-1
呢舖真係
諗番先,唔開槍制服百幾萬一都得喎
其實我又覺得冇錯喎,你拎刀跑過黎好難唔開槍
早死早着
又手持菜刀及剪刀衝向警員

警員開槍有咩錯?
近距離故意射手腳有機會寫中其他人
其實近先冇咁易打穿
因為平時近身應該大把option可以用
taser/ baton/ spray
無人預point blank range 都要靠開槍
啱啱好十年

一對已婚的年輕夫婦懷疑因為感情發生問題,曾經發生爭執。其後該名丈夫在2014年5月5日凌晨3時,到香港九龍藍田康雅苑妻子友人所住的大廈,要求與妻子見面,但在該大廈地下電梯大堂與保安員發生爭執。警方到場後,發現一名青年手持美工刀脅持一個保安員。該名青年的妻子在得悉爭執事件後,從暫住的單位走到該大廈地下大堂。當該名青年當見到他的妻子後,便立即奔向他的妻子,由於該名青年仍持美工刀,警員懷疑他會襲擊妻子,於是警告後其中兩名警員向該名青年共開三槍,當場擊斃這名青年,事件中無警員受傷[2]。經法醫檢查後,證實有兩槍擊中該青年的頭部。
一早知道 最低武力就係開槍
扮咩丫你
夜晚你開心到訓唔著啦
免費幫你攪掂你老豆
中秋落去斬料慶祝啦

其實應該係用OC先
建議安樂死合法化
思覺失調 幻覺呢啲無得100%準備評估到病情

難聽都要講句 無人估到柳俊江depression咁嚴重
住北角都應該好藍
基於庭上的證供及證物,陪審團不滿意警隊處理這次事件的手法,建議警隊加強危機處理的訓練,例如在遇到危急情況時,警員應快速並合理地判斷現場情況的嚴重程度,運用更有效的方法控制場面,加強游說訓練,包括口頭訓練及身體語言,安排適合的警員及專家進行增援,例如本案,可以在死者脅持人質時安排談判專家到場,避免事件升級。

都係無改變過
幫你執手尾你執到啦
咁又係,感覺上香港對呢方面既支援應該好弱
都係求其餵d鎮定劑,打下懵仔針就踢走你
2011年至今,已發生12宗警員自轟案,只有2人檢回一命;當中不少為「老差骨」,超過一半受欠債及金錢問題困擾。

香港警員開槍殺既人當中以警察職業為最多
已經唔關錫唔錫身事
1.5米距離咁近 攞刀仲好打過過槍
佢行兩步一刀就死得人
有cam再講啦
香港黑警執法全部無cam
美國有晒cam捉得返出黎判佢錯
真心要為社會除害,浪費咁撚多社會資源去照顧呢d垃圾痴線佬
佢揸刀 你噴spray佢咪鳩fing
警棍對刀 唔符合高一級武力既原則
得taser比較實際
衝鋒車一定有盾架喎

利申 寒戰教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞