UK 租樓買樓攻略 (11)

213 回覆
14 Like 2 Dislike
依排研究左陣 發覺多數NEW BUILDj都集中係RG40 (Wokingham附近) / MK附近 / Stevenage附近
RG 40就一定唔會考慮 我直程唔明點解佢賣咁貴 交通又唔好 出入倫敦都麻煩
MK 同 Stevenage都吸引既 但唔知點解Stevenage樓價係特別平 可能太多公屋 市容無MK咁好

發長商方面:
Bellway, David Wilson, Barratt, Redrow, Taylor Wimpey 都睇過曬
其實睇Show Room真心好難睇到咩手工野 因為一定包裝得好好
但我睇過Reddit Quora lihkg 多數都會話David Wilson係唔差 TW就REDDIT 同 QUORA都話OKAY LIHKG就好反對 所以其實都唔太識點入手
工黨起屋計劃聽吓好
保守黨以前講過話起屋 但都起唔夠target
同埋起係nowhere 你都唔會想住

自住都係計岩數就買 租金升得太勁
唔預十年內升值都會買嘅咪照買
呢邊炒樓個啲係玩翻新舊屋再賣賺差價唔係就咁擺起到會升
翻新舊屋再賣賺差價 唔係咁平 個起動資金好大 你要玩依招 間屋個格 甚至個地一定唔可以太差 唔可以太差 起碼都五六百萬 加埋裝修 你無幾球流動資金玩唔起

我有幾球我唔洗咁玩啦 我ALL IN VOO唔好?
佢哋咪用buy to let mortgage(25%deposit) 買爛屋返嚟裝,裝完咪remortgage套錢 YouTube大把教學

係裝修個part如果唔係自己識搞無數圍所以少人做

有幾球又唔係做開裝修真係買股算

英國自住樓唔好諗短炒下下都Covid之後大爆升咩
你望都唔好望工黨搞咩起樓計劃 佢地係諗住起新市鎮 跟住起60%公屋 60%公屋只會爆多左成堆slough luton 堆shit town 出來
有無人答到new build 發展商問題 其實有無話邊間手工好D 無咁多奶野 除左 berkeley特別好 Barratt new build感覺特別麻麻 其他都差唔多
我google 左一下..

The top 10 house builders in the UK for build quality are The Hill Group, CALA Homes, Bloor Homes, Fairview New Homes, Story Homes, Berkeley Homes, Telford Homes, Countryside, Taylor Wimpey and Barratt Homes, according to HomeViews Resident Choice Awards 2024.

不過, 係英國買樓叫做易玩. 價格通常反影晒地區治安, 同校網. 而新樓就仲會包埋用料質素. 亦即係話, in general 係uk 買樓, 係同區嘅另一個發展商比你睇緊個個貴嘅話, 即係你睇緊個間用料差啲. 而手工哩, 就所有平價嘅都係賭運氣, 睇你咁啱做個班builder 係撞啱係好野定係仆街. 根本無路捉嘅, 有路捉知道實無乜獲氣個d new build, london 內都唔會係1M 樓下嘅貨式.
想問下租屋嘅各位係咪都一開頭就會搞boardband
同埋我見好多plan都24months contract 但我而家只係簽咗一年同交咗一年upfront 諗緊如果續唔到租要搬屋 咁個boardband係會點

唔好意思 喺香港都未整過
想問下簽完contact of sales 同比完deposit 之後要做咩 同要幾耐先可以拎kry
打電話問agent 啦...間間做法唔同
有冇人覺得最近好多ex rental houses 放售?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞