UK 租樓買樓攻略 (11)

213 回覆
14 Like 2 Dislike
點樣可以係唔加supply 但demand 升左既情況下做瓜樓市

d 自住業主最多咪唔賣樓
投資既就抵死啦

btw 買樓包賺錢咩 樓市升到咁高都仲買就預左有機會摸頂啦

利申: 租租 仲未上車
我覺得new build studio 一房flat 盤個二手價應該會跌到傻
本身呢啲都係投資者買得多,自住用家好少買
不過呢啲買嚟都係放租
租務市場係有嘅
我意思係唔起new build+ supply,因為根本起唔到咁多。

換個角度,工黨可以狂加空置稅,迫人將d單位出租黎加supply

利申:同你一樣係租租。
想請教下大家
上網睇話首置可以提Lifetime ISA
如果香港曾經買過樓又賣左
係咪唔當首置?
無架啦, 你係地球上任何一個地點買過樓, 都唔會計你係首置
最近自己同partner 同時轉新工,一個番Bank Station一個番Twickenham,而家住緊Reading其實OK但交通開支實在太高,想儲多D錢都難

追左陣po同自己搵過都唔太多選擇 (因為窮同唔渣車,想住車站附近同有大超市最好係Lidl/Aldi),暫時都係睇落New Malden, Hounslow Central, Acton Central應該岩 (West Ealing睇落out budget),想請教下大家呢幾區環境同仲有冇其他區

1. 租房或買屋既 budget : 1400~1600
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : London
2. 你需要幾間房 : 1 bed
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題):
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 45min to 1hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : No
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 交通, 價錢, 治安
直接住twickenham
之前望過下out 哂budget wo,可以梗係最好
啱啱上Rightmove睇TW1最低1350pcm
D盤都仲係我之前睇個D,1350個D太細太岩巉啦
1500/1600 ok但長期得一兩個盤所以先打算睇埋其他地方

同埋望望下附近先得間waitrose真係大小小,超市最好大D多D啦
去其他區都係咁上下
要大平價超市起附近個啲治安就唔會太好
治安唔理啦反正我都一定市中心好極有個譜,情願去少D夜街同有平野買好過
會target flat,terraced 都唔太想,希望咁會好D

住落環境係咪真係好好? (番twickenham 個個其實都幾鐘意附近)
同埋隔一個站Fulwell/Whitton呢D,呢期小盤真係睇唔出平時平均幾多,想問下呢兩個站係唔係都average 1 bed over 1600?
Twickenham及附近都靚區嚟物價唔會平

要買餸平又new build 去Southall tube站計坐20分鐘巴士有大Lidl又有Costco,一次過買齊一個星期都得
只能答你係NGO附近真係太少office廢事自爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞