UK 租樓買樓攻略 (11)

213 回覆
14 Like 2 Dislike
市中心西面地區感覺雜d ,多深色人種
南面Gateshead 大區都多人住應該環境唔錯,但多斜路,新手駕車人士注意
市中心對上北面同東面近海都係唔錯

當然要睇返你係幾多人生活/有冇車/細路再決定
同埋我講既係大概
好區當中總有啲地方差少少
你落地再仔細睇吓
mortgage 批左, 而加律師搞緊searches, 但佢話預一個月先搞掂
之後又比左6個月bank statement佢做proof of fund. 但過左成個禮拜
咩聲氣都冇. 而加都唔知有咩可以做.
主動追
大家係點揀broker架 上網睇話搵啲做過類似嘅case 但就咁google 都睇唔出啲咩

未住夠3年 想做9成按揭 1個bno 另1個bc

ps: 過埋聖誕先要搵 見個post 沉咗推一推
你哋個case無乜特別嘢所以唔會search到啲特別嘢直接當local加另一個無BC咁嘅couple處理,所以真係無乜特別

試下搵啲一個BC另一個拎T2/配偶visa嘅case做reference

同埋早啲搵唔好等年尾,一來一回慢都玩返兩三個月,早啲鎖咗個rate,之後跌息成交之前都可以request用返新啲個rate做,升嘅話就照用鎖咗嗰個rate做按揭
想問下有無人有研究開boiler?
搵左幾間quote價
暫時有2間覆,2間感覺都唔錯
但一間quote BAXI一間quote vaillant
諗唔掂邊間好,想睇下邊個牌子既分別
上網有睇過下,想聽下其他意見
vaillant <------- 一定呢個
介唔介意講下原因
boiler 出名襟用嘅得幾隻, 其中我知一定得個2隻係Vaillant 同 worcester bosch
謝謝
我就係見baxi都係其中一個大牌(好似)
不過啱啱發現佢係英國牌子,驚驚地

另外想問下如果果間野淨係比左baxi,個網又淨係寫呢個牌子,但佢又話會做其他牌子,
呢個情況下建唔建議問佢拎其他牌子報價?

謝謝你
https://iheat.co.uk/boiler-help/best-combi-boilers

齋睇頭3隻就得, 後面2隻已經平一個價位亦低1個grade.

個間野有無offer 其他? 你要問喎, 不過通常佢無quote 俾你嘅, 即係佢攞個隻唔係特別平, 即係佢會賺少左, 會稅你買番佢推個隻.
2間都淨係比左一款我咋
咁咪搵過另一間, 你checkatrade 係你附近搵嗰3隻牌子嘅installer 唔會難搵.
想問下之前有post 講租屋法例有無link ?
本身offer baxi果間
佢vaillant反而平£50,不過佢都係說我買baxi
話vaillant用膠parts會易爛過baxi, baxi用stainless steel
諗緊今年入唔入市好
大家點睇2025樓市走勢?
我諗左一堆升同跌原因,但綜合黎睇會升定跌我都睇唔透
大家集思廣益下

跌因素:
1)加CGT,短炒個啲會拋售,新投資者唔會入市,但我check過buy to let投資物業只佔整體households 20%
2)有KOL預測美國經濟衰退,英國經濟週期跟美國,會一齊衰退
3)取消non-dom status,有錢人賣樓移離英國
4)如果trump上台,會加英國歐盟關稅,經濟不穩
5)每年300,000間房屋興建計畫
6)renters reform bill,buy to let成本增加,投資者賣樓唔玩
7)加印花稅

升因素:
1)減息週期,呢幾年高息唔入市住既買家會開始入市
2)現時仲係房屋短缺情況,工黨無意打擊合法移民,每年越黎越多人移英增加房屋需求
3)政府有新help to buy計畫
4)房租高水位,供樓同租樓差唔多
5)就咁每年通脹既話,樓價會跟住升2-3%
有水晶球我唔駛喺到同你講嘢啦...
第一次買樓?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞