IB用家討論區 (13)

814 回覆
3 Like 4 Dislike
睇報表
係唔係即係 statement? 係邊一個 item ? 🙏🏻🙏🏻
我見reddit有人話淨係計cash
想請教下
港股保證金係 Initnial 係25% maintanence 係20%
點解佢要求三成

係咪因為過夜既關係
有沒師兄知點樣睇自己由開account到依家總共入咗幾錢?
portfolio analysis
Statement, deposit and withdrawal
more>transcations; or
more>account management>activity statements>deposits&withdrawals
想問個低質問題
見依到師兄話ib 美金對港元最平
係咪只係同銀行compare ?

我見有啲找換店個rate 靚少少
係咪大家都嫌煩 廢事去找換店換?
找換店要賺你差價 ib唔會
冇理由找換店靚啲
有冇機會係你理解錯咗?
下次你經過 影張相大家欣賞吓
Ib直接外匯市場買,銀行找換店會食價
Ib個美股lv2 報價16.5值唔值,有冇用家有圖睇下
有D真係平過IB
eg: USD/HKD IB做緊7.79XX,重慶大廈某D找換店做緊7.79
1 usd 換到 7.79xx hkd

1 usd 換到 7.79 hkd
點睇都係前者着數啲
定係你打錯字
賣出價
斷估依度冇人會拎美金出黎再去找換店兌港幣掛
經過就試過 但未去過入面
安唔安全㗎

成日形住會被人打劫搶錢/換假銀紙
今日經過小女孩真係做緊7.776
Ib 7.79
兌十萬 差兩舊水

港紙對美元丫嘛 我無睇錯呀
新開IB唔係好識用

戶口係Margin account,但唔打算借margin,只係唔想有cash account既其他限制。

但發覺用IB無論買幾多張美債定係買幾多股美股既時候,一preview order出balance果下一定會有個Initial Margin同Maint. Margin既數,而Equity果part都唔係寫扣實數 (i.e. 我買1張美債要100美金,但equity唔係扣我100,姐係變相當我借緊錢?),戶口有足夠既美金亦都過左唱錢果FX T+2 settlement好多日。唔係好睇得明IB D野,求指教
自己睇cash balance
你自己知自己有幾多cash,買嗰陣計住唔好過

Equity係指你戶口NLV,唔係睇借唔借錢
大家覺唔覺ib個當日盈虧 成日計錯數
過去半年都未試過低過7.8

懷疑個找換店使黑錢

不過真係抵唱
會計埋匯率

點會計錯數吖傻佬
但我全部USD 全倉美債美股
唔使諗匯率

好似今日咁
明明NLV 冇變 個盈虧就跳嚟跳去

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞