IB用家討論區 (13)

814 回覆
3 Like 4 Dislike
To make leveraged forex trades in IB you need to go to account management and change your account to margin status. It will take upto 24 hours for approval. Once given the permission, any forex trade will dilute your position by 1/33 in the capital i.e. $10K Forex position will approx. use 10K/33 i.e. $330 odd from your account. Rest of the funds will still be available to take other positions in stocks, futures etc.

33 because IB gives 1:33 margin on Forex. This means for roughly $300 you can control $10,000 worth of position in the Forex markets.
手上有125k美金
如果想穩定3-4厘回報
同埋未來一兩年會係香港置業
係咪轉番港元做定期就算
主要擔心美元匯率大跌 所以擱置左買美債同做美元定期
有冇Ching比到小小建議
ibkr short put option保證金係咪比牛牛高好多?
聯繫匯率喎ching….

最大1% 波幅(7.75-7.85區間而家係7.79)唔係咁多貨幣有港元優勢
如果本身係美金存款
直接做返美金定期/買美債>港元定期
可唔可以咁理解
你比較下各大銀行offer嘅定期利率咪知囉
有咩理唔理解
都要警惕下如果真係取消聯繫匯率會點嘅
「美國佬唔知搞唔搞得掂」
咁做美元儲蓄咪平衡呢個風險囉…

除非你覺得取消之後港元會大幅升值
唔該咁多位ching意見🙏
您想short put邊隻邊張
咁要睇您係咪美國人
係的話就所有currency的要畀遺產稅
唔係的話就只有美國股票先要畀遺產稅
唔使喺其他地方開a/c
係IB度搜尋BTC(OSL)開啟交易許可
咁就可以直接買BTC
cash in us brokerage account 都係us situs asset. 同us stock一樣treatment
spx
SPX Aug21'24 5145 Call null 標準普爾500指數 CBOE
C452.90 USD

保證金要求 Per Contract
初始(多頭)
100.00%
維持(多頭)
94.46%
初始(空頭)
55522.54USD
維持(空頭)
50474.19USD
SPX Aug22'24 5595 Put null 标准普尔500指数 CBOE
19.00 USD

保證金要求 Per Contract
初始(多頭)100.00%
維持(多頭)100.00%
初始(空頭)55583.42USD
維持(空頭)50294.79USD
由治及興阿
港紙實大爆升
我理解 cash計 股票計 債唔計
但 我都係買愛爾蘭美股算
廢事屋企人要煩
ibkr apps係咪買唔到牛熊 warrants?
其實死咗 佢點知你死咗而唔係第二個人控你acc平倉再轉走
大家知唔知美股option邊個位可以叫莊家開價?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞