IB用家討論區 (13)

814 回覆
3 Like 4 Dislike
IB個版面有冇得顯示usd?
因為我主要美股美國債券,睇住版面個資產HKD因為滙率升升跌跌都好煩
轉基本貨幣做美元
手機都可以睇報表(今年)

可以出pdf / excel

得一個選項?
網頁版轉
19號轉左2m HKD做美金買國債
依家淨係個匯率都蝕左$6000…….

好慘痛
帳面啫

差唔遠啦

新手一問
我淨係買美債同voo ,兩個都未到派息日
但呢到無啦啦多左項$130應收股息唔知咩黎

我帳號設定股息係收現金
呢項應收股息係幾時先會轉去ib 現金倉?
感激
富途係咪冇得直接射錢落IB?

Google咗好似唔係好揾到方法
1.到落到你手但已計咗俾你就係「應計」
2.派息日
你有錢都唔想要?可唔可以比我

啱啱冇啦啦收到呢個email
但係我從來冇request過 係咪有問題
一開始填form就問你參唔參加啦
新手再自膠
原來呢筆係voo 息
一開始唔知會扣30%息稅
扣完稅之後個錢就係130
但ib 個應收股息唔會講個筆係來自邊到既息
有鐘仔通知

同埋報表可以睇番邊隻派派幾多
Thx 巴打
原來ib 有報表睇
禁完清晰哂
Ib 報表極詳細
聽日la
美金入金去IB
渣打馬拉松美金到期,如果由渣打直接入金去IB ,知唔知係當 本地 定海外?
渣打好奇怪,本地收費仲貴過海外
海外匯款Priority 唔收錢添

海外
請問一下Insured Bank Deposit Program係乜?
佢加左BOC或者其他銀行會有乜影響?

New Bank Added to Insured Bank Deposit Program

Dear Client,

We would like to provide a brief update on our Insured Bank Deposit Program.

What: Bank of China, New York will be added to the Insured Bank Deposit Sweep Program.

When: Effective as of 20240902

How will this affect me?: If you do not want your funds to be directed through Bank of China, New York, log in to Client Portal > Settings > Account Settings > Configuration > Bank Insured Deposit Program and uncheck the box next to Bank of China, New York.
現金受FDIC保障最高250萬美元
買國債睇半個月
匯豐入美金落ib要等幾耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞