IB用家討論區 (13)

814 回覆
3 Like 4 Dislike
有隻美債26號到期, 最快幾時先可以用該筆資金再投資?
26號
唔該哂
新手想clarify 少少野,換錢t+2 先買得股票同即刻用現金港幣買食0.03匯率呢2句加埋嘅解讀係咪如果我入完港紙換美金再過2日先買股就會慳返0.03

如果係咁嘅話現金account應該無乜所謂?我都係攞嚟月供etf

Thx
少過$6667 美元即日買自動唱平啲
如果係ib做左全倉naked short put / call 但未到期
期間有冇息收
同問
A09
我基礎貨幣係美金, 入左美金落去, 直接買港股, HKD變左負數, USD冇扣過, 唔見有利息支出, 我以為會自動用USD兌HKD
請問如果係ib唱左堆yen,citi 開左global wallet,係咪只要個戶口同名就可以係app 每個月免費轉出一次仲洗唔洗上ib office 簽文件?
Setting>Localization>Color Localization
唔洗
全個倉資產計
bitcoin 嘢係

除非夠資產開通交易
日圓要

但又有巴打話無簽都出到

你可以試下
直接買都唔得拿?
thanks 都係打個電話去confirm 下穩陣
請問一下IB可唔可以直接轉美金去老虎?
如果我入港幣,無轉美金咁買,係咪每個月都會扣利息?
例如户口有港幣$20000 美金-$10000
點樣美金可以-$10000 呀

你買嘢咪幫你轉

currency 負數每日都會自己balance番
想問如果set左美股recurring investment, 我個户口 只得hkd, 佢會唔會自動幫我轉hkd 去買 利申: non- margin account
但我買完bill之後short put佢話我個equity with loan 都要夠initial margin先得
我啲bill價值加少少cash一定夠
點會咁
excess liquidity 仲有幾多?
想問下ibkr 嘅 美金 + 美債係咪都屬於離岸資產?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞