IB用家討論區 (13)

814 回覆
3 Like 4 Dislike
真心請教會有咩問題 但我唔係賺到錢補貼咩?
冇問題 但係個計數方法殊途同歸
如果買咗over 10,000 USD 既bill,account 入面剩低USD 既rate 仲使唔使扣10,000 USD無息收(up to tier cutoff),定係全部剩低既都會計活期息?🙏🏼
最接近既功能 你試下用網頁版入返隻股票 開tax lot 功能 轉last in first out/max st gain
我當股票現價係$45蚊

1.現金500+100股成本價50嘅股票
2.100股成本價45嘅股票

1同2係一樣㗎喎
有計數機計
過10000之後嘅現金先會計
同埋NVA要求唔係10000 係100000喎
可能佢諗法係:

1:有錢賺,剩低蝕果D係unrealized,所以唔計住

2.冇錢賺唔開心
想問吓手機版ib點樣買美國債券
search US-T
但都好難用
強烈建議用番網頁版bond scanner….
可唔可以請教下 而家入金個方法係咪唔同左 以前via citi 有fps 而家得standard chartered

新手請教 我戶口本身有7萬幾港紙,琴日轉左做美金 剩返27.6港紙 又轉埋基礎貨幣做美金,今朝睇餘額變左得返USD,冇哂港紙,但USD係多左3.幾(大概係我原本剩值既港紙果個數)然後夜晚就收到呢個通知。
想問係咪因為以上其中一個操作令佢自動幫我轉哂港紙做美金(我冇進行任何換幣收外既交易)
thanks 好似可以,我再試下先
咪就係1 都話隻股票坐緊
所以做下低買高賣補貼返 唔知點解樓上係咁話一樣
okok 你說得對
交易活動?
Please note that other currencies equivalent to less than USD 5 will auto-convert to account’s base currency
想問下星期五晚提款入係星期六到帳定星期一到?
你預星期一
大陸仔先用紅升綠跌
我買歐股

如果得港幣

買個時轉錢會自動轉歐元,唔收手續費

但自己轉左先就會收?想問係唔係正常
ib 預設係紅升綠跌

要自己入setting改
自動轉外匯價差 +3點子 (0.03%)

睇你自動轉幾多、少過6000歐就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞