IB用家討論區 (13)

814 回覆
3 Like 4 Dislike
唱貨幣唔係即時到帳

要2個工作日(T+2)

唱完錢你要等一日先可以買嘢
但係我唱錢前 其實一半美金一半港幣 我有試過買 voo 但佢已經彈出同樣通知 所以我先試下唱番哂美金做港紙 諗住試吓買股票 都係彈呢句
Warning 寫要夠15000 資產等值喎, 係咪入唔夠錢
你買乜

同埋你果個係現金定孖展戶口
應該係現金?之前有申請過孖展 但我唔係好知點睇而家係咩account
但之前都唔夠 都可以買到股票架
on margin, short sell, currency or futures
yes 但係我純粹買voo nvda 咋喎
想問下係咪只要擺 10001usd入ib戶口
就可以自動有利息收?
頭$10000 美都係 0息
想問埋有冇方法睇到自己一共淨入金入左幾錢
唔係淨係睇業績個percentage
去report到睇
想問點樣改成本價?
IB唔肯幫我射T Bond 去咗CITI
想問一下IB可唔可以轉鎂去Tiger?
點解
一樣想知Ching 可唔可以教一教邊到 Report

餘額--》投資組合分析器
揀自己想睇嘅時段
唔該晒 Ching

但我有個問題 佢個 net lliquidation value 係咪計埋 unrealised p&l

我睇到自己入咗 0.2m 錢, 但而家 total 有 0.3m
都幾肯定自己買美同 tqqq 無賺到 0.1m

點都好,麻煩晒!
用網頁版睇report 啦
入帳紀錄有齊晒
Lm

想問如果我買左1k USD Face value呢隻美債,實際支出0.92k USD
假設美國冇破產,到左到期日2027年2月15日
係咪我唔需要做額外既操作,本連利會自動用美金形式入我IB? 個入既數額係咪1k face value + 中間收既利息(3.4厘/年,假設收3次即係102 USD)
總數1102 USD
未買過美債,求指教
你呢隻好似除息債券
到期收1k 中途無息派㗎
我仲以為每隻債都固定有息派,咁點先可以分到佢派唔派息
你查下點解佢寫住STRIPS 同埋呢個字點解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞