IB用家討論區 (13)

814 回覆
3 Like 4 Dislike
4) 要花巧嘢換公仔, IB絕對比唔到, 因為IB只係比到投資視野
勉強解 呢個係政治風險對沖工具
想問下點解呢款note 收盤價100,又無coupon,當前收益率都仲係4.883%🙏🏼
想問下如果我買左日股, 如果無專登去平日元倉, 係咪會當我借緊YEN?
依家YEN升左
IB係計我借入既Rate 定 每月跟番個rate去收我利息?
睇吓你yen嘅cash balance係咪負數,就知道你有冇借到yen。
利率係每日不斷變化,詳細可以睇返IB網站
https://www.interactivebrokers.com.hk/en/trading/margin-rates.php

有息派會寫frequency
浮息,講左好多次了

債息會跟聯邦利率改變

買時唔會鎖定
搭單問下
如果想賣債換hkd再出金
係唔係要total 3日?
定係可以賣完債同一日做埋換匯, 2日就出金?
電匯啲手續費通常幾時收
收到筆錢成日都未扣數嘅
我轉左幾萬美金去,要鎖我5日先俾我
我筆錢收到
係見佢未扣電匯費,唔知今次唔收定點
如果我個戶口set 咗係美金,跟住我入完10000hkd,唔轉美金直接買eft,佢會幫我自動轉美金?唔會當我借錢買?
你係cash acc就會自動轉..
負數呀
咁假設我3個月前5算時用 10000HKD 買左 200000JPY 股
YEN息係1.5%
咁我每月既息係 200000*1.5%/12 = 250JPY
而依個息會每月積落我個JPY負債, 定係換做HKD找數?
就算係cash account港紙都係?
沙特 股票 ETF 有冇邊隻好買
咁偏
每月積落JPY負債
新手想請教吓
我本身入左10000HKD轉做USD 試買股票
之後我賣番出去,想拎USD去番外幣戶口,但係發現拎唔到(因為冇上公司簽名)
咁算喇,諗住轉番做HKD再過銀行
點知佢又話:
YOUR ORDER IS NOT ACCEPTED. MINIMUM OF 15000 HKD (OR EQUIVALENT IN OTHER CURRENCIES) IS REQUIRED IN ORDER TO PURCHASE ON MARGIN, SELL SHORT, TRADE CURRENCY OR FUTURE.

佢要我用咩保證金貸款
究竟想點點樣先攞得番d錢
換完夠2日味?
計過數 好似就算買細價股 同埋 高價 點計都係固定收費 平過階梯式 其實咩人會用階梯式?
我link 恆生唔知點解轉唔到
要手動一筆筆轉去IB
想問一下FPS係咪香港+美國假期(星期六/日/公眾假期)係唔過數既?
尋晚12點幾唔記得係假期,FPS左錢去IB
CITI好快EMAIL通知過左
但IB一直未收到錢(平時好快收到
想問下IB 有無位置睇下每日詳細嘅 transaction , 錢銀出入?
仲係美金,換唔到做HKD
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞