IB用家討論區 (13)

814 回覆
3 Like 4 Dislike
有無人試過reset IB key
換咗手機連唔返
唔夠initial margin咪唔得
唔得好正常呀
Call cs
第一次取款日圓去匯豐one

中轉揀日本匯豐,無收中轉費用

九點落order 十一點到帳
一小時內

你再改下個財務畫像?
已知日圓提款去匯豐/花旗都冇手續費

歐元/美金都有

其他貨幣要等其他人匯報
如果citi bank有美金係咪可以直接入IB?
可以,citi plus 電匯揀自己比手續費,0手續費
IBKR HK嘅美元資產全都由IBKR LLC呢間離岸公司持有
但有關資產對於IBKR HK嘅用戶嚟講唔算係離岸
因為IBKR HK依然受香港證監會規管
如果佢問緊孖展賬戶,係可以負數
您講緊嘅,係琤金賬戶,就唔會負數,每日自己balance番
現金賬戶的話佢會自動幫您兌港紙做美金去做定投
我見啲人買債etf都當到9成現金但我bills仲穩定個margin數同我買既數一樣
即係佢無當我啲bills係cash equivalent
我再研究下
而家好似得得地,可能要比一日佢process
呢個問題困擾左我好耐, 要上來問下, 新手買bond
我買21k position T-bill. transaction fee係5usd
我睇返activity sheet, 佢係有show我個Open position係既quantity係21,000.
但睇落D佢話我proceed左~20,900usd. 實際上扣除左5usd fee. 都係有~95跌返落去我個餘額果度.
但我想問我點樣落單先真係可以買足21k既position? 因為佢落單個位只可以係integral來. 又唔可以有點數位...
你用21000蚊買到期俾返21000蚊既bill你 咁你買黎做咩
21k係債券票面嘅本金
如果你個價係99.5(%)你就實際出咗21000*99.5% =20895嘅錢 (另+$5收費)
係會唔足21k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞