IB用家討論區 (13)

814 回覆
3 Like 4 Dislike
吓?一開波咪講咗囉

上個星期五賣咗啲債做現金 (USd)
到而家都未見到我嘅cash 收到利息 請問有冇原因?
想請教各位, 本身有牛牛account, 想買美債.
見網上都話牛牛買美債既手續費好高, 用IB 會好D, 係咪真呢?
但又睇到話用IB 係for 資金比較多既人, 我只係想買美債收下息架咋
本金唔多, 仲應唔應該開IB 戶口? 同埋有冇referral link
唔該哂
網頁版
performance and report
tax documents
tax optimizer
咁基本嘅成本比較都唔自己睇

餵埋比你食好無?

好呀我答你:係

應該

假 牛牛最大價值係換公仔
IB做唔到
因為我睇唔明 同 計唔掂, 所以上黎問下姐.....
多謝你既回覆, 我會再去研究下D數點計 再比較下

好直觀架喎,要研究乜呢?

以買$25000美元美國國債為例,持有一年

富途

佣金0.08% + 平台費0.04% + 0.08%托管費

= $50

IB

佣金 0.002% (不足$5收$5)

= $5

本金唔多即係幾多
今日係T+幾?
外匯交易要T+幾?
最少夠買一張既咁就開得

IB: 200萬美元面值佣金 = (0.002% × 1,000,000) + (0.0001% × 1,000,000)
= $20.00 + $1.00 = $21美元

支牛: 200萬美元面值佣金 =0.08% × 2,000,000 =$1600美元

Referral: https://ibkr.com/referral/koonkwan628
今日中午收到了
Thanks
想睇期權價應該買4.5美定1.5美個plan

唔好意思想請教吓成日見大家話買國債佣hkd40
點解成日收我百幾蚊?
今次買公司債約4萬幾鎂
上次買國債都係收我百幾蚊佣
國債係收$5美金呀

但你買嘅係MSFT公司債喎

超過10000美收 0.1%

國債係0.002%

而家明
唔該曬
上次買國債都係收百幾蚊佣,原來係因為要乘返%
我誤會係劃一5usd
好有錢呀你
國債百幾蚊佣

可用嘅錢係一樣,但買某啲產品會郁到個保證金,例如期權

請問點解會咁 我普通買下現貨股票/etf都彈呢個通知 明明户口係夠錢
啲美金啱啱唱? T+2
的確係途中有轉換過美金港幣 但唔係好明白 就算貨幣唔同 個金額都係相同架 點解會買唔到嘅?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞