鐵膠 音gamer 兩星期 speedrun 環遊日本機鋪 遊記

541 回覆
65 Like 8 Dislike
新 15都道府県

見有時間去多間
繼續行落去 過對面馬路再行多一陣就係GiGO

音game都係3樓 8部蕉皮

只係隔個街口點解人數差咁遠
可能因為浸煙味?
跟住去下一個目的地山形県山形市

上車都係冇位坐 不過應該都係去到中間就會冇乜人

今日嘅午餐係飯糰 應該唔夠飽 去到山形再算

點解嚟程車有種deja vu嘅感覺
話說題外話
仙台、山形同福島係屬於同一個大都市近郊區間
所有單程乘車券只要路徑唔重複、唔包新幹線、途中唔出閘,會以最短路徑計錢

所以可以用¥190
北仙台(仙山線)山形(奥羽本線)福島(東北本線)仙台
咁樣搭而且係完全合法

東京個區間更大更複雜 想玩可以上網睇下教學
今日唔止JK 連中小學生都有
巴打想問下
而家啲機鋪係咪全部都係音驚?
山形站出閘轉左

行到尾轉右

有間商場叫霞城central

一入門口就係機鋪

蕉肉×2
因為我目標只係打chunithm 所以我上官網查邊度有得打 https://chunithm.sega.jp/

啲機鋪如果有音game嘅話通常都會有夾公仔機,有時會有推銀機,甚至有啲隔離係pachinko
準備出發前往下一個目的地福島県福島市

架車嚟之前仲有少少時間 等我上網撳完飛去counter攞先

個center一個客人都冇 三個望落去係後輩嘅職員喺度望住個好似senpai啲嘅喺度撳 今次佢地撳咗5分鐘左右
真係麻煩晒service center嘅職員們

佢仲有特別同我講張飛磁帶壞咗機器認唔到要過有人閘口
ありがとうございました🙇

冇特別就時間所以係唔會有得坐E8

喺山形見到嘅和菓子 我又未食飽 買咗一盒

E8圖片支援

係新嘅不過新車通病張凳薄咗硬咗
上面行李架又窄咗
每個位都有充電器
福島站西口

落樓梯直行

行到尾就係機鋪Asobi Town

皮肉各一

仆街又跌錢
今日嘅最後一個目的地栃木県宇都宮市

同西裝友玩自由席爭凳仔遊戲

如果張飛正常既話我都想撳指定席
不過上晒啲人都仲係有空位 我諗啲西裝友應該唔會怪我
可能大部分人喺郡山就會落?再下個站就已經係首都圈
到郡山落咗堆著西裝嘅人上咗堆唔係著西裝嘅人
宇都宮大遷徙 勁多人上車坐滿咗自由席

去坐舊年8月開嘅宇都宮輕鐵

東口有路牌指你落去

如果用ic卡(eg. suica)嘅話上車記得拍綠色機

現金既話要喺個月台上面攞整理券

落車既話ic卡拍黃色機 現金就拎著整理券去車頭俾錢

懶人唔想行 搭咗兩個站到駅東公園前 GiGO宇都宮就喺個輕鐵站隔離

音game喺2樓 有4部蕉皮

見過唔少機鋪排隊係lm制 好似好common 要排既時候留意一下有冇啲咁嘅紙 寫低自己個名

排到你記得tick埋先埋去打
仆街 輕鐵遲到搞到我miss新幹線

anyway 明天繼續
day 5 總結

新解鎖 = 宮城県 山形県 福島県 栃木県
已解鎖 = 18/47
未解鎖 = 29/47

都道府県 解鎖日期
北海道  07/18
青森県  07/18
岩手県  07/18
宮城県  07/19
秋田県  07/18
山形県  07/19
福島県  07/19
茨城県  07/17
栃木県  07/19
群馬県  07/16
埼玉県  07/16
千葉県  07/17
東京都  07/17
神奈川県 07/17
新潟県  07/16
富山県
石川県
福井県
山梨県  07/17
長野県  07/16
岐阜県
静岡県
愛知県
三重県
滋賀県
京都府
大阪府
兵庫県
奈良県
和歌山県
鳥取県
島根県
岡山県
広島県
山口県
徳島県
香川県
愛媛県
高知県
福岡県
佐賀県
長崎県
熊本県
大分県
宮崎県
鹿児島県
沖縄県  07/15
有20分鐘 食咗個M記

cls 新幹線超多人 有得坐算係咁 分分鐘走去坐在來線green仲舒服
但係新幹線快成粒鐘 所以俾我揀可能寧願企新幹線 早啲翻屋企瞓好過
試過企自由席返東京
其實都ok唔係太辛苦
係有陣時會道門會detect到我又開又閂

恭喜樓主 北海道•東北•関東 制霸
第5日已經攰到想死 仲有9日去埋剩低嗰2/3個日本
預告下聽日會係地獄行程
聽日應該都唔難估
但青春18入北陸如同廢紙
早晨啊
話咁快又到咗青春18嘅季節喇

所以今日嘅第一個目的地係静岡県浜松市
那夜凌晨(5點) 我坐上了東京都開往靜岡縣的東海道線

我由起身開始到而家一直喺度思考緊 不如都係搭新幹線算9數 唉 搭green車頂住先 到咗再叫醒我

fun fact: 品川到熱海啱啱好唔夠100公里
北陸我有我嘅方法
day 6 btw
兩星期47個県
我當頭尾兩日上機
12日跑哂
平均一日4個
都幾趕下
想知一日訓幾耐同幾點要起身
係“嗰架車”
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞