鐵膠 音gamer 兩星期 speedrun 環遊日本機鋪 遊記

541 回覆
65 Like 8 Dislike
入完之後佢冇退飛出嚟仲叫我拍ic卡 我就知道出事
攞翻張飛出嚟見到有個窿我就即刻試下過部閘同去自動售票機撳飛
然後就繼續入咗去機鋪邊打機邊思考人生
喺NEX上面瞓得太舒服
水戶站南口

GiGO水戶

蕉皮×5
新 10都道府縣

回程係藍綠色

今次冇指定席 反正都撳唔到 好彩架車冇乜人 有兩人位坐添

等等先,乜架車全車指定席你冇指定席飛都可以坐架咩?

冇錯 有啲車係可以嘅

你可以坐喺頭頂係紅燈嘅位 不過車長路過會查飛 張pass包特急既話俾佢望下再講你去邊就okay
如果係未買飛都冇問題可以即場磅水 不過會貴過喺車站買 同埋未必有位坐 所以如果可以既話都係預先撳定比較好
架車每次埋站既時候就要睇下頭頂有冇變綠燈 變左綠燈或者有人揸住將飛話個位係佢嘅你要讓翻個位俾佢

本來有諗過今日要唔要去埋栃木 不過張飛打亂咗啲行程 太夜今日就唔去住喇
所以而家返歸lu~~~
day 3 總結

新解鎖 = 山梨県 神奈川県 千葉県 東京都 茨城県
已解鎖 = 10/47
未解鎖 = 37/47

都道府県 解鎖日期
北海道
青森県
岩手県
宮城県
秋田県
山形県
福島県
茨城県  07/17
栃木県
群馬県  07/16
埼玉県  07/16
千葉県  07/17
東京都  07/17
神奈川県 07/17
新潟県  07/16
富山県
石川県
福井県
山梨県  07/17
長野県  07/16
岐阜県
静岡県
愛知県
三重県
滋賀県
京都府
大阪府
兵庫県
奈良県
和歌山県
鳥取県
島根県
岡山県
広島県
山口県
徳島県
香川県
愛媛県
高知県
福岡県
佐賀県
長崎県
熊本県
大分県
宮崎県
鹿児島県
沖縄県  07/15
上次就係因為人身事故想調行程去甲府先,但係之前已經出咗指定券,懶得返窗口cancel諗住直接上車用座席未指定呢個方法搭

去到新宿站上埋車先check返原來全國pass係冇提過座席未指定嘅處理方法,所以趁未開車之前落返車
細細聲講 喺自動售票機撳飛唔會check重疊
day 4
早晨
睇上面幅地圖加上買咗pass 跟住落嚟嘅目的地都好明顯喇
冇錯 今日嘅目標就係東北

尋晚去上野攞飛最主要目的都係嚟張

唔係嘅話我就要5點出門口去搭やまびこ嘅自由席
因為はやぶさ喺盛岡以南冇指定席飛唔上得 然後JR個system唔知咩原因 如果你淨係book咗但係唔攞飛會當你冇book到
我都唔知如果揸著張pass直接上車會發生咩事 如果冇pass嘅話 揸住自由席飛上車就要補足全價之餘仲要罰企
有pass可能只係純粹罰企?(有冇book咗但唔記得攞飛就上咗車嘅巴打分享下經驗?) 最好都係唔好煩著車長
結果架車好似滿人 cls

喺全日本地表移動最快(リニア唔掂地唔計)嘅物體上補眠先 到咗再叫我
好多西裝友
仙台嘅時候瞓咗冇留意 但係到盛岡嘅時候仲係坐滿人 到站之後有大約三分一至一半嘅人落車 然後冇乜人上車

到咗第一個目的地岩手県盛岡市
一出站就見到迷之裝飾

盛岡round 1

10點開門 有隊等入場
入去就見到扶手電梯

上去轉右就係 蕉皮×2
幾有趣,lm
加埋上次啱啱好夠3 cred

本來可以打耐啲嘅 不過難得有機會又見到盛岡有個JR East Travel Service Center (駅たびコンシェルジュ) 咁我又去撳下指定席啦
所有JR pass相關嘅野記得係去travel service center而唔係綠窗,綠窗只係賣普通嘅飛,如果你唔用pass就咁普通買飛就兩邊都okay)

平日早上10點 又唔係東京之類外國人熱門旅遊區 咁冇乜人 唔洗排隊就正常啦
我都唔expect佢哋會英語ペラペラ(雞腸嘞嘞聲) 所以就繼續用垃圾日文 同佢講要攞飛 佢都抄低咗啲咩會員編號預約編號
應該就真係因為張飛磁気不良 原本幫我嗰條友放棄咗 佢叫咗第二個疑似senpai出嚟撳 好彩個senpai都撳得夠快 最後由我行入門口到成功出飛總共用咗9分鐘
出完飛剩低7分鐘開車 佢哋應該係驚我去錯IGR(岩手銀河鐵道,前JR東北本線,因為東北新幹線開通而接手,東北pass都包不過唔同閘口)個閘 仲帶路同我講我應該去邊個閘 好暖心 (不過作為鐵膠加上唔係第一次嚟所以我一早就知)

再補充一下 嚟個指定席唔係必須 喺盛岡之後係可以唔撳指定席上車嘅 具體做法同尋晚一樣 只係今次頭頂冇燈

所以可以順利出發前往下一個目的地
秋田県秋田市

搭こまち冇得睇分離(頭先落車唔記得睇) 算 又唔係未睇過 想睇幾時都可以上YouTube睇

留意張飛係寫指定券唔係新幹線指定券 因為秋田新幹線過咗盛岡之後雖然路軌係新幹線嘅標準軌但係路線上係歸類做在來線 而最高時速亦都由真點新幹線嘅320km/h 降到迷你新幹線嘅130km/h
秋田新幹線係唯一會掉頭嘅“新幹線” 要喺大曲掉頭

我之前試過喺早岐(みどり) 小倉(にちりん)同米原(しらさぎ)玩凳掉頭個個都玩得好開心
但今次喺大曲全部人都冇掉頭

配合秋田新幹線開通 奥羽本線 大曲-秋田 由複線改為雙單線 + 一段窄軌變三軌以實現標準軌複線

圖為三軌路軌

喺秋天落車嘅時候發現都幾多人下
觀察佢地出閘 有大約8成都係チケレス(e-ticket)

秋天站西口條橋上面有間商場

上兩層4樓有間機鋪Penny Pot

機鋪入面有兩塊蕉皮
Achievement unlocked

夠鐘去下一個地方 頭先落車嘅時候影咗相 睇下幾點有車先

咩話 架特急走咗 下架車係各停 仲要等半個鍾

夠鐘振興地方機鋪經濟

小八巧打耳

既然冇特急坐 咁坐各停慢慢搖過去
下一個目的地青森県弘前市

圖為今日午餐 去弘前要兩個半鐘 上車冇位坐 仲要唔小心企咗喺開門制隔離 要做開門師

根據經驗 應該去到中間某個位啲人就會落得七七八八
我等
yeah 企咗三個字就有位坐
JR pass 出指定券唔一定要travel centre,當然如果有得用就用啦佢哋啲英文好啲亦都有多啲information畀到遊客

首先唔係個個站有
呢壇嘢係得尺東先有,仲要得大站有,其餘細站得綠色窗口,仲要可能得一兩個counter(抵啦cut cost依家連日本人都屌鳩你

其次佢啲travel centre好撚早收
首都圈大部份收1800/1900,最夜嗰間都係得東京站丸之内收2000,只要時間外就一係用機一係用窗口

我自己如果得閒想r水吹就會去travel centre,
如果趕住cancel/出飛就去返綠窗
travel centre條隊雖然短但因為服務細緻啲所以就會用多啲時間

搭過咁多會調頭嘅特急,好似得小倉同上郡啲人會調,大曲同早岐我都冇調
博多南直情係全程倒頭
之前未識日文既時候有一次趕時間訂咗位但係搵唔到個QR code 去隔離個綠窗(冇人排)佢猛話no no no指我去售票機 唔知佢講咩 好似叫我自己去自動售票機撳 最後去咗坐自由席
鷹ノ巣 又有堆JK上咗車
去到大館啲JK落曬車了

圖為JK坐過嘅凳
痴漢禁止
我除咗對住佢哋poker face之外乜都冇做過
樓主請停止你嘅迷惑行為
唔通我嘅存在就係錯
坐到尾發現架車係完全冇英文廣播 係得車頭個mon寫住 xxxxx (站名) next/soon/now

而且而家未到青春18季 架車過咗大館已經係冇人咁濟 最少人嘅時候計埋我全車得10個乘客

搖咗兩個半鐘 停咗30個站 終於到咗弘前
咁弘前最出名就梗係櫻花

如果你問一個去過弘前嘅東京人 你上次去弘前係做咩 我諗大部分人都會答你去睇櫻花
我就係剩低嗰啲去機鋪打機嘅

中央口出嚟轉左 馬路對面就係機鋪 Game Festa Mitama

入面係蕉皮×2 + 蕉肉×1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞