鐵膠 音gamer 兩星期 speedrun 環遊日本機鋪 遊記

541 回覆
65 Like 8 Dislike
又要跑去下一個縣喇

今次未諗好去邊 仲未食嘢 可能去橫濱 特急坐到八王子先
A君=
B君=

A君:你見唔見到富士山?

B君:見唔到
A君:知唔知點解?
B君:因為大霧?
A君:錯,因為嚟度係山梨(因為嚟度冇山)
B君:好撚好笑呀屌你老味
幾時開始中央線啲隧道收到信號
我記得之前明明一入隧道就斷網
決定下個目的地神奈川県横浜市

睇下幾點有車先

okay仲有12分鐘
正當我唔知做咩好嘅時侯!!!

畀大家見識下咩係東京速度

10分鐘究竟夠唔夠時間整起個面+食完+落月台上車呢?
由於時間關係 以下純文字描述
1240 我前面仲有兩個餐未出
1241 我個餐出咗
1247 完食, 跟住大隊一齊跑落月台(扶手電梯唔可以跑 趕時間請跑樓梯)
1248 上車 仲搵到位坐
1249 準時開車

In eki-soba we trust
JAL都係 遲d搭佢東京飛北海道
搭ANA就係貪佢有premium class
JAL嘅話有機會就體驗下佢個first class
貪平 一定係econ 同埋佢有外國人優惠 東京北海道來回都係千5蚊
Taito 横浜西口

真不愧係首都圈 5塊蕉皮都要排隊
暗いよー!!怖いよー!!
喺橫濱打完機 跟住去千葉県千葉市
(突然發現打到第8個縣先去個縣同個市命一樣嘅地方)
橫濱去千葉最快嘅方法大家知唔知

搣走咗架飛機嘅E259

之前由於NEX太貴 除咗遊客之外冇人搭
所以JR東日本將入機場以外嘅路段減價
而家NEX嘅價錢變成同其他特急一樣(e ticket買平¥100)
1-50km ¥760(¥660)
51-100km ¥1020(¥920)
於是乎變咗依家搭NEX平過Green車 所以如果時間啱嘅話真係會有人喺橫濱/東京/千葉之間搭NEX

我隔離就上咗條西裝友 開住電腦疑似翻工 點睇都唔似要飛 (雖然都有機會係去接機)睇下佢會唔會同我一樣喺千葉落車

到咗品川東京之後開始出現啲拖喼嘅外國人 如無意外應該就係入機場嘅
雖然NEX話就話貴而且慢過skyliner 但係成田出嚟去新宿澀谷 我都係首選NEX
唔洗轉車真係最大賣點 我諗冇人會想喺繁忙時間拖住喼搭山手線
外國人喺成田機場可以買到¥5000嘅NEX來回票(連乘車券)其實就唔係真係話太貴 怕多人排隊嘅話可以搵有護照scanner嘅自動售票機買
如果你有日本地址同電話既話申請ekinet會員入機場嘅特急券會有65折
到咗千葉 又真係幾多人落車 包括隔離條西裝友
人在千葉 出咗啲意外

瞓懵咗兩張飛疊住過機 被部閘食咗 張飛磁帶報廢咗

Test過 過唔到gate 自動售票機都認唔到

人手出入閘冇問題 不過攞唔到任何指定席飛
千葉GiGO

蕉皮×6-1

um... 今日打算去埋茨城嘅 要思考張飛點算 先上住架翻東京嘅車先

345678910號月台全部都係去東京 唔好再亂啲

都係睇入口個mon搵得快啲

決定去秋葉原打1 cred先 反正東京未打

東京都千代田区

順便睇下秋葉原個窗口攞唔攞到飛
セガ4号館電気街namco

蕉皮×8
秋葉原冇窗口 要去上野
上野窗口個人識廣東話 cls
喺秋葉原打完1 cred之後我就上JR個網撳定曬之後一定要指定席嘅車飛(冇錯係而且只有はやぶさ) 打算去上野個JR East Travel Center睇下點算好 如果可以嘅話咁之後最多係坐自由席嘅姐問題不大

目前我張飛插入自動售票機係嚟個畫面

上網睇就話佢會6點收皮 好彩去到之後前面都冇乜人 主要係有兩組人喺度買suica

咁到我喇 我就直接用垃圾日文講話網上訂咗飛想囉 然後show email
佢見到封email之後就問我係咪台灣人(由此可以推斷佢識分簡vs繁)
我話我唔係台灣人係香港人
跟住佢就用廣東話同我講
梨系康趕人?厶好意思呀鵝厶係好食講光動畫
咁我就繼續用垃圾日文傳達
唔緊要 你講日文我都聽得明
service 太好了吧

跟住搞掂曬所有野之後我就正常地ありがとうございます佢又用廣東話講
厶徙客氣
咁於是我都用翻廣東話講 真係唔該曬

而家心情超好 所以下個目的地係茨城県水戸市

今次搭嘅係橙色版

RIP
好彩我張21日去都最後都keep住過到機
係有陣時新幹線出入會error
今次係我柒
入完飛先見到佢話續張入 然後唔好彩張特急券擺咗喺底
可以疊住過嘅機會喺入飛位貼住可以疊住入
我都記得東日本啲在來線機會貼住淨係入乗車券得架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞